Escola Valenciana: 'Volem la llengua com a requisit per a treballar a l'Administració'

Les Trobades del Puig i Algemesí apleguen a 47.000 persones
17 abril 2016 01:00h

Sandra Serrano / RedactaVeu / El Puig-Algemesí.

Hui diumenge el Puig i Algemesí han tancat el segon cap de setmana de Trobades amb la participació de 47.000 persones. Set comarques ja han celebrat les Trobades d'Escoles en Valencià. La Vall d'Albaida, les Valls del Vinalopó, la Costera, l'Alcoià i el Comtat, el Camp de Túria, l’Horta Nord i la Ribera. Montaverner i el Pinós encetaren la setmana passada les festes populars que dignifiquen la llengua i el poble amb més de 14.000 participants. Aquest dissabte les Trobades han aterrat als pobles de Barxeta, Muro i Vilamarxant amb uns 25.000 assistents. Les set primeres festes pel valencià han creat un teixit social tan ampli que ha sigut capaç de convocar unes 86.000 persones a aquestes jornades de convivència. Un país d’escoles és un país de persones que fan valdre la tasca de tota la comunitat educativa i l’èxit dels programes d’ensenyament en valencià.

Cercaviles, pilota valenciana, contacontes, danses populars, muixerangues, tallers escolars, concerts de música de la Gira, teatre, jocs tradicionals, exposicions, i més activitats han conformat l’agenda d’actes festius als pobles d’Algemesí (la Ribera) i el Puig (Horta Nord), pobles amfitrions de les manifestacions de la cultura popular valenciana durant el diumenge 17 d’abril. La jornada de hui ha convocat 69 pobles de la Ribera i l’Horta Nord.
 
Fem llengua

En aquest marc festiu i reivindicatiu, el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha establert una analogia entre el context en el qual el grup Al Tall va crear la cançó d’El Tio Canya l’any 1976 i la situació de la llengua en l’actualitat, “a hores d’ara continuem amb uns tràngols semblants als del Tio Canya quan anem a les administracions i parlem valencià, perquè no es respecten els nostres drets lingüístics, no s’aplica l’Estatut d’Autonomia”. La introducció del requisit lingüístic en el sector públic és una de les demandes històriques d’Escola Valenciana. Amb aquesta mesura “s’evitarà la discriminació per raó de llengua i farem un pas endavant a favor del foment del valencià en la funció pública”, ha manifestat Vicent Moreno, i ha assenyalat el recent acord del Parlament Balear a favor de la competència lingüística de tots els treballadors en la funció pública. “Escola Valenciana demana el mateix a l’actual govern valencià: volem que la llengua dels valencians no siga un mèrit sinó un requisit per a treballar en l’Administració i atendre correctament les necessitats de la ciutadania valenciana”. Així, el president de l’entitat cívica ha manifestat que: “el poble té el dret de poder parlar valencià i ser atés en valencià en qualsevol administració pública i això li ho ha de garantir el Consell”.

Aquestes demandes del president d’Escola Valenciana, les ha transmès La Veu posteriorment als representants de les institucions valencianes que per primera vegada es donaven cita a les Trobades d’Escoles en valencià.


 
next