Diari La Veu del País Valencià
Morera: “És la primera vegada que un president de les Corts està present en una Trobada”

Sixto Ferrero

/ Algemesí.

Pocs esdeveniments populars queden abans però de tocar l’any de govern del canvi, o del Botànic. No ha estat l’única, ni la primera, ni la segona… vegada que els nous governants han hagut d’escoltar que ‘era la primera vegada’ que acudien a donar suport, a representar o a gaudir d’un esdeveniment que abans, fa unes dues dècades, ningú volia saber-ne res. Les Trobades són de les últimes manifestacions populars que quedaran abans que la presència dels governants siga una normalitat.

La Trobada que ha tingut lloc hui a Algemesí ha comptat amb la presència del President de les Corts valencianes, “per primera vegada en 31 anys”, com així ho ha anunciat l’alcaldessa amfitriona, Marta Trenzano, i el mateix Enric Morera en declaracions a La Veu, qui destacava que la Trobada de la Ribera “és una Trobada especial perquè represente a una institució tan important com les Corts Valencianes i crec que és la primera vegada que un president de les Corts està present en una”. Morera atribueix el fet de ser-hi “a la normalitat”, i ens ho parafraseja apel·lant “a la cançó de Raimon: ‘un temps que ja és un poc nostre i d’un país que ja anem fent’, explica el president de les Corts.

Però a les Trobades se celebra la fortuna de parlar valencià, alhora que es manifesta la normalitat d’expressar-se amb aquesta llengua que no fa massa setmanes es veia novament atacada per la suposada exigència del requeriment lingüístic en les administracions, Morera però preguntat per aquest requeriment afirmava que “en aquests moments no hi ha requisit lingüístic, però, jo ho emmarcaria dins del que és la igualtat”, i afegia que “els valencians i les valencianes hem de ser igual en drets i per tant superar la gravíssima discriminació que suposa el fet que el valencià no estiga en igualtat de condicions com ho està el castellà. Espere i destige que tots els grups parlamentaris estaran d’acord en superar eixa desigualtat que ara es pateix en el valencià”.

Per altra banda li hem preguntat pel recent homenatge que va retre les Corts a Guillem Agulló on el president va llegir l’acord signat per tots els grups parlamentaris i on manifestava la seua alegria i emoció pel fet, novament Morera descriu com va viure eixe moment, “com un símbol potent del que són les Corts Valencianes”, ja que “fou una reparació històrica, d’una injustícia, amb un acord de tots els grups parlamentaris per a tancar una ferida d’un jove mort pel feixisme, la xenofòbia, el racisme i posar punt i final a un dol amb un record de la persona de Guillem Agulló. Ho vaig viure amb molta emoció, dels actes més emocionats que hem tingut a les Corts Valencianes i del qual hem d’estar profundament agraïts a tots els grups parlamentaris que per acord firmaren la declaració conjunta”.

En el mateix sentit, aprofitant l’avinentesa, li hem nomenat altre assassinat, el de Miquel Grau, homenatjat per l’Ajuntament d’Alacant, i on des de les Corts apunta Morera que “nosaltres en el seu dia vam fer un homenatge a títol pòstum, ja que va ser un dels lluitadors per les nostres llibertats i els nostres drets civils”. Per tot això, “crec que serà de justícia també fer un reconeixement a les persones que van patir durant una època determinada la violència i el feixisme”.

No hi ha data, tal i com ens confirma el president de les Corts, tot i que perquè es done el cas “ha de ser iniciativa dels grups parlamentaris”. Tanmateix, conclou Morera que “ho tenim molt present”.

Comparteix

Icona de pantalla completa