El Puig celebra la Trobada recordant ‘l’arrel i germanor’ de l’Aplec Valencianista

Luisa Salvador alcaldessa del Puig sobre l’homenatge a l’Aplec Valencianista: “Ha sigut molt important per a la recuperació de la nostra llengua i per a recordar el significat que té en la nostra història”.
17 abril 2016 01:00h
Sandra Serrano / El Puig
 
El bressol del país, el poble del Puig, ha sigut l’amfitrió de la XXIXa Trobada d’Escoles en Valencià de l’Horta Nord, que ha reunit 12.000 persones dels 22 pobles veïns que conformen la comarca. Aquest esdeveniment clou tota una nodrida agenda d’activitats que va començar a principis d’abril amb el lliurament del premi Sambori en la modalitat de fase local. La Coordinadora pel Valencià de l’Horta Nord és l’única que porta a terme una primera fase local en el concurs de literatura en valencià Sambori.
 
Fem memòria
 
Entre les activitats prèvies a la Trobada, caldria ressaltar l’homenatge al centenari de l’Aplec Valencianista. La Coordinadora ha organitzat un acte simbòlic per fer memòria de dos episodis històrics que tingueren lloc davant del Monestir de Santa Maria del Puig. Aquest monument simbolitza la Batalla del Puig, la confrontació entre les forces cristianes i les musulmanes que resultà decisiva per a la conquesta de València en 1238. Jaume I fundà el monestir tres anys més tard d’aquest succés clau per a escriure la història dels valencians. Per aquesta raó, l’any 1915 l’Aplec Valencianista va triar el Monestir del Puig com a punt de trobada entre gents vingudes de Catalunya, les Illes Balears, Aragó i el País Valencià, agermanades per la llengua que compartien i pel projecte comú i cooperatiu de recuperació del monestir Santa Maria del Puig, com a símbol de la restauració del país i de la cultura.
 

La Coordinadora pel Valencià de l’Horta Nord ha volgut organitzar aquest acte “per recordar les arrels del poble valencià i el sentiment de germanor que va unir en 1915 diferents pobles que compartien una mateixa llengua”, ha comentat el president de la Coordinadora, Àngel Martí. L’acte ha comptat amb la senyera de Sagunt, que té vora 500 anys d’antiguitat i la descoberta d’una placa commemorativa davant del monestir. Per a l’alcaldessa del Puig, Luisa Salvador, l’homenatge a l’Aplec Valencianista “ha sigut molt important per a la recuperació de la nostra llengua i per a recordar el significat que té en la nostra història”. El president de les Corts Valencianes, Enric Morera, la representant de l’Ajuntament de València, Consol Castillo, i la majoria d’alcaldes dels pobles de la comarca de l’Horta Nord, han assistit a l’homenatge.

 
Durant la Trobada, l’acte de commemoració de l’Aplec Valencianista ha continuat amb l’actuació de les colles de dolçainers i tabaleters de l’Horta Nord i la Jove Muixeranga de València, que ha tancat l’homenatge davant del Monestir.

 
Fem ball
 
“El poble que canta mai no mor”, cantaven els Obrint Pas en la cançó ‘Alegria’. L’Horta Nord ho sap i atorga una especial importància a la música i al ball. Bona mostra d’això és la presència que han tingut la cançó i la dansa en el programa d’actes per a celebrar la XXIXa Trobada. La comarca ha gaudit de la música en diversos formats i estils, com el concert del grup Gener, l’actuació de Fulla Kaduca, Traficants de Sucre i Atupa, la Trobada Musical que va reunir vora 700 alumnes, l’actuació Coral Julio Ribelles i el Cor de l’Eliana, la cercavila al ritme de la banda de la Unió Musical Sta. Maria del Puig i el Grup de Tabaleters i Dolçainers del Puig, la macrodansà multitudinària al carrer Major, que es fa des de la Trobada a Godella l’any 2003, les danses del Corpus de La Font de la Canyada i, per arrodonir la jornada festiva, l’actuació de Mox.
 
La Trobada al Puig ha comptat amb l’assistència de nombrosos alcaldes i regidors dels pobles veïns. La directora general de Formació Professional i Ensenyament de Règim Especial, Marina Sánchez, no ha volgut perdre’s la XXIXa edició de la Trobada a l’Horta Nord, en la qual ha destacat “la tasca tan important que desenvolupa Escola Valenciana”.


 
next