L’Ajuntament de Xàtiva torna a assumir, després de 20 anys, l’Homenatge als Maulets

L'acte se celebra aquest dissabte 23 d'abril a partir de les 11h. El músic xativí Pau Cháfer farà l’acompanyament de piano en l’actuació de Pep Gimeno Botifarra

RedactaVeu / Xàtiva
 
Aquest dissabte 23 d'abril, a partir de les 11h, tindrà lloc l’Homenatge als Maulets. Després de dues dècades, l'Ajuntament recuperarà la seua presència institucional en aquest acte de record dels esdeveniments històrics vinculats a l'efemèride del 25 d'abril de 1707, data de la batalla d'Almansa. 


El regidor de Cultura de Xàtiva, Jordi Estellés, ha destacat que es tracta d'una data “crucial” per a la història de Xàtiva i ha explicat, durant l’acte de presentació celebrat aquest dilluns, que a l'inici del període democràtic, “un ajuntament encapçalat per Manolo Casesnoves va instaurar la commemoració i va erigir l'humil pedra que configura el monument. Però després, durant els últims 20 anys, l'Ajuntament havia descuidat aquest acte i va ser la societat civil la que va fer que es mantinguera”.

 
 
Dansada i teatralització de la batalla d’Almansa

A les 11h, des de la plaça de la Trinitat, eixirà la tradicional dansada a càrrec de l'Escola de Dances, encapçalada pels Micalets. La comitiva recorrerà el carrer Montcada fins arribar a l'emplaçament del monument als maulets, a la plaça de Sant Francesc. Hi haurà una teatralització sobre la batalla d'Almansa i, a continuació, l'acte protocol·lari amb participació de l'alcalde Roger Cerdà.
 

L'organització ha editat un díptic explicatiu que conté notes històriques “per tal d'ajudar a la divulgació del sentit i de la importància d'aquesta commemoració anual”, segons fonts de l’organització.
 
Actuacions de Pep Gimeno Botifarra, Pau Cháfer i Rosa Barberá

L'acte contindrà una segona part de caire més lúdic i festiu amb l'actuació de Pep Gimeno Botifarra i Rosa Barberà. El músic xativí Pau Cháfer també actuarà en l’acte d’Homenatge als Maulets. Concretament, farà l’acompanyament de piano de l’actuació de Pep Gimeno Botifarra. El periodista Kike Roselló serà el conductor de la cerimònia.
 
“Havia arribat el moment que l’Ajuntament recuperara l’homenatge”

En l’acte de presentació de l’Homenatge als Maulets també participaren, a més del regidor de Cultura, el coordinador de l'acte, Toni Martínez, i Ferran Minguet, secretari del Consell de la Joventut, en representació de les entitats col·laboradores. Segons explicaren, el passat mes de maig, es reuniren totes les entitats que han organitzat aquest acte i conclogueren que “havia arribat el moment que l'Ajuntament recuperara la seua presència institucional en l'acte amb la participació activa dels col·lectius. La proposta va ser ben acollida pel regidor i els implicats ens posàrem a treballar per dur-la a terme”.
 
 

 

Comentaris

sdf
7.
Una película, en Televisión Española, sobre la guerra de sucesión de principios del siglo XVIII, una película que cuente la verdad histórica, sin las mentiras del nacionalismo catalán, que ha transformado una guerra de sucesión, en una guerra de secesión. Y esa película se podría hacer, desde el punto de vista de la Corona de Castilla, de principios del siglo XVIII, y desde el punto de vista de la Corona de Aragón, del siglo XVIII. Y la toma de la ciudad de Xátiva, desde las dos perspectivas, desde la visión de la Corona de Castilla, y desde el punto de vista del Reino de Valencia, de la ciudad de Xàtiva.
O incluso, una película de esa guerra de Sucesión desde alguien que ve las dos Coronas, la de Castilla, y la de Aragón, desde fuera, no está dentro de esas Coronas, es alguien ajeno a ellas.
  • 0
  • 29
sdf
6.
El dia que a Televisión Española hagan una película sobre la Guerra de Sucesión de principios del siglo XVIII, será un día histórico. Porque las cosas se pueden ver desde diferentes puntos de vista, y claro, la quema de la ciudad de Játiva, tuvo un objetivo muy concreto, el de dar ejemplo, el de castigar a todo el Reino de Valencia. Y hacer esa película obligaría a ver las cosas desde diferentes ángulos, desde el punto de vista de la Corona de Castilla, en esa época, y desde el punto de vista del Reino de Valencia, y de manera especial, de la ciudad de Xátiva.
Están muy bien las recreaciones, en Almansa, todos los años, hacen la recreación de la Batalla de Almansa, y no pasa nada. Y aquí, en el País Valenciano, pero, horror, he escrito País Valenciano, herejía, a quemarme en la hoguera; todo son ocultamientos, miedos, no celebrar para nada el aniversario de 1707. Es como el aniversario del Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell, hace unos 6 años, los de Radio Nacional de España, y Televisión Española no hicieron nada, ni celebraron nada de nada. O hay mucha ignorancia, o son poco despiertos. Porque Mario Vargas Llosa, fue el único escritor que aprovechó la oportunidad.
  • 1
  • 26
x x
5.
Ojalá que se puedan hacer recreaciones sobre la Guerra de Sucesión en 1707, en el Reino de Valencia, y de manera especial, sobre la toma de la ciudad de Xàtiva. Como si hacen una película sobre la Guerra de Sucesión.
O como si hacen recreaciones, o películas sobre la Batalla de Cartagena de Indias, de 1741.
  • 0
  • 28
cccc sw
4.
A Almansa, tots els anys, fan recreacions de la Batalla de 1707, i no ni ha cap problema, no amagen res. Em semblan molt bé les recreacions, sempre que estem ben fetes, amb rigor històric.
Podrien fer recreacions dels almogàvars, la Corona d'Aragó, o una recreació de la Batalla de Cartagena d'Indies de 1741. En Estats Units fan moltes pelícu.les de la seua història i no tenen cap complexe, accepten la història del seu país per a bé, i per a mal.
Açí, a Espanya, al País Valencià, tots son ocultaments, tindre por a ser políticament incorrecte, a ser acusat de racista, de dretista, d'esquerrista, d'espanyolista, d'independentista, de masclista, de feminista...
El gover anterior, el pp, no volgué dir rés, pràcticament de la Guerra de Succesió de 1707, tot s'amaga, per si diuen algo a Madrid.
Des de els mitjans de comunicació a Madrid, ràdio, televisió, quan la commemoració del 400 anys del Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell, cap mitjà de comunicació va informar que es celebrava un Congrés a València, fins i tot vingué Mario Vargas Llosa.
  • 17
  • 3
Joan València
3.

Xàtiva va ser la clau històrica dels valencians, per això van cremar la ciutat i els arxius històrics

  • 23
  • 1

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat