Diari La Veu del País Valencià
Els governs valencià i català s’uneixen per a reivindicar el Corredor Mediterrani
RedactaVeu / València

La consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració de Territori, María José Salvador, ha anunciat, després de la trobada de treball que ha mantingut a València amb el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Josep Rull, que la Generalitat Valenciana i la Generalitat de Catalunya van a treballar conjuntament per a reivindicar, davant el Ministeri de Foment i la Unió Europea, el Corredor Mediterrani.

A més, s’ha acordat sol·licitar al Ministeri la creació de la figura del coordinador del Corredor, com tenen els grans eixos a nivell europeu, que permeta saber com s’estan gestionant els terminis i com s’està executant aquesta obra. Igualment, s’ha tractat la necessitat d’un calendari clar, previsible i avaluable.

D’altra banda, també s’ha acordat treballar en una estratègia multilateral en la qual participen les comunitats implicades com Múrcia, Andalusia o Aragó.

Un moment de la trobada celebrada aquest dilluns. Foto: GVA.

Segons ha explicat la consellera Salvador, “hem d’apostar per aquesta visió multilateral en la reivindicació del Corredor, ens hem compromès a cercar sinergies per tot l’Estat, primer per les autonomies per on passa, i poder crear un espai conjunt de treball”. En aquest sentit, ha recordat que el País Valencià ja ha creat el Fòrum Valencià pel Corredor Mediterrani, on estan implicats l’àmbit econòmic, sindical, acadèmic i empresarial.

Per a María José Salvador, amb la reunió celebrada hui “s’ha fet un pas per a visualitzar aquesta reivindicació davant del Govern d’Espanya, igual que ja ho vam fer amb Aragó, que també s’ha sumat a la reivindicació del Corredor com a infraestructura estratègica, i hui el President de la Generalitat Valenciana està a Múrcia, on també es tractarà el tema del Corredor”.

Així mateix, també s’ha abordat la importància del treball conjunt dels agents empresarials valencians i catalans, dels quals la consellera ha destacat la sinergia exemplar que existeix i que “ha de traslladar-se a l’àmbit polític en la reivindicació del Corredor Mediterrani”.

En aquest sentit, el conseller català ha indicat que es crearà la Taula Estratègica del Corredor, que tindrà un esquema similar al Fòrum valencià, amb la presència de tots els agents implicats en el Corredor, i ha anunciat que ambdues entitats mantindran reunions pel que fa als dos territoris.

Reivindicar la línia de mercaderies Castelló-Tarragona

María José Salvador ha afegit que la Generalitat Valenciana i la Generalitat de Catalunya van a treballar “de forma bilateral específicament per a resoldre, planificar i reivindicar, davant el Ministeri de Foment, la línia de mercaderies Castelló-Tarragona que havia d’estar acabada l’any 2015 i encara ni s’ha començat”.

Per a la consellera, “la pressió no solament s’ha d’exercir cap al Govern d’Espanya, sinó també cap a Brussel·les per a tenir contacte directe davant la desinformació, falta de planificació i canvis en el seu plantejament”.

Superar la visió radial del govern estatal

Pel Corredor Mediterrani passen milions de tones de productes hortofructícoles des d’Andalusia, Múrcia, País Valencià i Catalunya cap a Europa. Per tant, ha indicat Salvador, “és important superar la visió radial que es té de les infraestructures des del Govern d’Espanya i s’ha de superar mirant cap al Corredor Mediterrani”.

“No s’hi valen més excuses, no acceptarem calendaris vaporosos, Catalunya i València ens hi juguem massa, estem parlant de l’ocupació i el futur de la nostra gent”, ha reclamat Rull, que ha afegit que valencians i catalans “som víctimes d’un model centralista que ens fa perdre oportunitats a nosaltres, però també al conjunt de l’Estat espanyol en una dinàmica autodestructiva.

Comparteix

Icona de pantalla completa