Diari La Veu del País Valencià
Campanya per impulsar la protecció dels menors a internet
Per Tecnonews / AMIC

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha iniciat una campanya per posar a disposició dels usuaris un conjunt d’eines i recursos per augmentar la protecció, especialment dels menors, enfront dels continguts perjudicials en l’àmbit d’internet. Des d’avui, el web del CAC presenta un nou apartat sobre internet que inclou recomanacions dirigides a les famílies, uns vídeos curts amb consells adreçats als menors, un conjunt de filtres de control parental per internet i un sistema més àgil per presentar denúncies.

TV3 i Catalunya Ràdio emeten a partir d’avui anuncis que informen sobre les noves actuacions del CAC i remeten al telèfon 012 i al web del CAC (www.cac.cat) per obtenir més informació. El president del CAC, Roger Loppacher, ha destacat que l’actual campanya de sensibilització té una voluntat pedagògica i pretén oferir eines i recursos a les famílies, els educadors i els menors. “Els nous dispositius i serveis en línia ofereixen molts beneficis als menors, tant en l’àmbit educatiu com en l’informatiu. Mai com fins ara havíem tingut a l’abast tanta informació i tant coneixement. Però també és veritat que en aquest àmbit poden estar exposats a certs riscos “, ha explicat.

Segons dades del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), el 84,6% de les famílies creu que amb els nous serveis audiovisuals, com la televisió per Internet, els continguts sota demanda o la televisió al mòbil ia les tauletes, els menors poden estar exposats a continguts que poden ser perjudicials. I només un de cada quatre menors consumeix audiovisuals amb la supervisió d’una persona adulta.

Aquestes noves eines i recursos complementen la tasca que ja ha iniciat el CAC a la monitorització i l’anàlisi de continguts perjudicials a internet i, fins ara, ha elaborat dos informes: un sobre la pornografia infantil i un altre sobre l’anorèxia i la bulímia. En ambdós casos el Consell va presentar denúncies davant la Fiscalia. En l’actualitat, el CAC està treballant en informes sobre continguts perjudicials a internet especialment per als menors, amb temàtiques com els jocs d’atzar, les drogues i la violència masclista.

En aquest sentit, Loppacher ha explicat que “la ràdio i la televisió són mitjans que estan molt regulats, amb aspectes com la senyalització o l’horari protegit, però ens trobem amb un canvi d’hàbits en una part creixent de la població, especialment en els menors d’edat, que consumeixen continguts audiovisuals mitjançant altres dispositius “. Segons dades de la Comissió Europea, el 70% del tràfic de dades a la xarxa correspon al visionat de continguts audiovisuals.

“La protecció dels menors és una de les missions principals del CAC i, per tant, considerem que cal actuar davant l’exposició de continguts perjudicials en l’àmbit d’internet”, ha assenyalat Loppacher, que ha afegit que aquesta és una preocupació comú de la resta de reguladors europeus.

D’aquesta manera, el CAC està treballant conjuntament amb consells audiovisuals d’altres països que també han iniciat actuacions en el camp d’Internet, per intercanviar experiències davant el que consideren un fenomen comú.

“La nostra voluntat és avançar, mitjançant el corresponent canvi legislatiu, cap a un nou regulador de les comunicacions que inclogui també Internet, tal com han fet ja diversos països, com Itàlia o el Regne Unit”, ha manifestat.

Els nous materials: eines i recursos per a les famílies

El CAC, a més de fer-les accessibles mitjançant el web, editarà les Recomanacions adreçades a les famílies i està treballant conjuntament amb el Departament d’Educació per distribuir-les als alumnes de primària i secundària de les escoles de Catalunya. Entre les recomanacions trobem consells per als menors sobre no compartir informació personal en cap web o xat, o posar en coneixement d’algú de la família quan se sentin incòmodes o assetjats per determinats comentaris, fotografies o vídeos. També es convida els pares i mares a navegar amb els seus fills, a fomentar un esperit crític i a confeccionar una “dieta audiovisual” i una “dieta digital” adequada a l’edat.

Quant als vídeos dirigits als adolescents -i que a partir d’avui es poden consultar al web del CAC-, tracten les temàtiques següents: l’assetjament, el sexting, l’anorèxia, les tecnoadicciones i els continguts lesius. Els vídeos, protagonitzats per actrius adolescents i que utilitzen el mateix llenguatge i registre que el públic al qual van destinats, es difondran a través de les xarxes socials Twitter, Facebook i Youtube.

Comparteix

Icona de pantalla completa