I Jornades sobre Llengua i Identitat al Sud: Es pot ser valencià sense parlar valencià?

Tràiler del documental ‘Ser a la frontera sud’. Vídeo
27 abril 2016 01:00h
RedactaVeu / Elx

La situació política que hi ha a hores d’ara al sud valencià demana que s’establisquen una sèrie d’estratègies, unes condicions mínimes, que permeten vehicular el valencià amb dignitat (això és, protegir les minories urbanes valencianoparlants, enfortir la valencianitat lingüística i cultural de poblacions com Crevillent i Monòver, per exemple, i alhora eixamplar el mercat lingüístic valencià al migjorn) i incorporar a la valencianitat la comarca del Baix Segura així com també altres poblacions castellanoparlants com Villena, Elda, Asp, etc.

Les I Jornades sobre Llengua i Identitat al Sud amb el títol ‘Es pot ser valencià sense parlar valencià?’, organitzades per El Tempir, pretenen plantejar temes com les dimensions i les funcions socials de la llengua, cosa que ha de permetre analitzar la valoració del valencià i de la identitat al sud. També han de permetre conèixer quins models d’identitat valenciana vertebradors s’han d’oferir al sud. En qualsevol cas, “no ens ha de preocupar tant que fórem en el passat, cosa que no ho hem d’oblidar i cal tenir-ho ben present perquè som en tant que érem, com buscar respostes a preguntes del tipus què hem de construir junts, on volem anar, què volem ser, etc”, segons assenyalen des del Tempir.
 

El Tempir

D’altra banda, la cultura és bilingüe al sud. S’assumeix aquesta premissa per part dels sectors valencianoparlants actius i conscients? Quins models de col·laboració culturals i de vertebració són vàlids per al migjorn? N’hi ha actualment? En definitiva, “es tracta de construir una identitat valenciana al sud sense renúncies ni fractures, però s’hi ha d’admetre una sèrie de peculiaritats, les pròpies d’aquesta zona del país”.

Informació sobre les I Jornades sobre Llengua i Identitat al Sud

Les jornades tindran lloc els dies 28, 29 i 30 d’abril al Centre Municipal de Congressos d’Elx i el 30 a Oriola. Tenen una durada de 15 h en total. La Universitat Miguel Hernández d’Elx certicarà amb un 1,5 crèdits l’assistència i amb 0,6 crèdits ECTS. Podeu consultar el programa des d’aquest enllaç i inscriviu-vos ací.

Es pot ser valència sense parlar valencià?, per Josep Enric Escribano


 

 
 

 
next