Diari La Veu del País Valencià
Comença el xou mundial del Soundcool
Sixto Ferrero / Carcaixent

Fa unes setmanes publicàvem un reportatge on recollíem les impressions i interessos d’un dels enginyers musicals més prestigiosos del món, el creador de l’Audacity, Roger Dannenberg, qui seia aleshores colze a colze amb altre enginyer i compositor, el director del projecte Soundcool, Jorge Sastre. Aleshores, palesàvem diverses realitats d’aquest projecte de naixença valenciana i amb una finalitat educativa: en primer lloc, la universitat nord-americana volia fer seu el projecte i exportar-lo als EUA i, en segon lloc, tal com verbalitzava el seu director, el professor de la UPV Jorge Sastre, a València, projectes d’innovació tecnològica i educativa d’aquesta mena encara no han rebut ni l’atenció —necessària— ni l’interès que requereixen.

Divendres, però, començaran les II Jornades de creació sonora col·laborativa que organitza el centre d’estudis de la FSMCV amb la col·laboració de Soundcool i l’IES Arabista Ribera, un dels centres de referència junt amb el CEIP 9 d’Octubre d’Alcàsser.

En aquesta jornada, emfatitza Adolf Murillo, “l’eix és la creació sonora”, però ara s’abordarà a través de tres activitats diferenciades, però que conflueixen. Santi Serratosa portarà el seu Mètode SSM amb el taller ‘El cos com a eina sonora i creativa’, on “a partir de la percussió corporal i l’escolta de la música”, Serratosa pretén “crear una capa més de percussió al voltant de la música que s’està escoltant”. En resum, suposa “una aproximació al treball musical amb el cos”, que va molt més enllà de la percussió corporal.

>

Maria Elena Riaño és professora de la Universitat de Cantabria, qui es mou artísticament entre l’art sonor, la música contemporània i l’experimentació. Riaño proposa un taller, ‘Escolta creativa’, “per crear una narrativa sonora i situar l’oient davant el so a través de passejos per l’institut per tal de buscar com a oients que som”. Al final del procés, Riaño pretén “provocar una reflexió d’allò que s’escolta i, després, treballar perquè eixe tipus de so s’organitze per fer música”, per això es treballaran exercicis d’escolta, es faran enregistraments, i, finalment, emprant el sistema Soundcool, es muntaran postals sonores “on es podrà demostrar artísticament i poèticament el context sonor analitzat”.

Per tot això, el Soundcool jugarà un paper fonamental dins de les jornades, ja que és una de les eines tecnològiques i educatives més potents que hi ha ara per ara. ‘Crear amb Soundcool’ és el nom del taller que duran a terme el mateix Adolf Murillo, Elizabeth Carrascosa i Remigi Morant.

Tanmateix per als implicats en aquest projecte valencià diumenge serà un dia “important”, com així manifesten, ja que serà el dia en què l’eina tecnologicoeducativa entrarà en acció a nivell mundial. Via wifi, des de la Universitat Politècnica de València, Soundcool serà l’instrument que donarà un concert que recollirà Roger Dannenberg, des de la Carnegie Mellon University (EUA) i que llançarà amb la plataforma de la Global Net Orchestra. Estem davant un tipus de concert que des de la Carnegie Mellon ja s’ha fet diverses vegades, però on per primera vegada, amb un instrument valencià com el Soundcool i des de València, s’oferirà per a tot el món. No obstant, com hem pogut saber, aviat es tornarà a repetir amb els mateixos elements però, amb molts més països que interpretaran alhora interactuant amb Soundcool. Un xou sonor mundial amb un projecte que com anticipàvem, malgrat tot està posant València en el mapa.

Comparteix

Icona de pantalla completa