Diari La Veu del País Valencià
Tornar els envasos a canvi de diners

RedactaVeu / València

El País Valencià podria recuperar en breu el sistema de devolució d’envasos. Així, el secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, ha anunciat que “anem a recuperar el sistema de tornada d’envasos perquè els residus es convertisquen en recursos”. La conselleria d’Agricultura i Medi Ambient ha reunit el Consell de Participació de Medi Ambient (CAPMA) per a informar d’aquesta i altres iniciatives.

Julià Álvaro assenyala que amb la reintroducció d’aquest sistema, en el marc de l’actual legislatura i després d’un procés de participació i legislatiu, els ciutadans que retornen els envasos i els propietaris dels comerços que els reben percebran una quantitat de diners per cada recipient.

1000 euros a l’any per 150 envasos al dia

Segons Álvaro, s’estima que una tenda de barri que arreplegue i gestione al voltant de 150 envasos diaris, podria obtenir una quantitat econòmica extra d’uns 1.000 euros a l’any. En un any, aquesta iniciativa podria injectar al voltant de 36,5 milions d’euros en el circuit del comerç a la Comunitat Valenciana.

A més del benefici econòmic, aquesta mesura tindria altres efectes positius com la reducció de l’impacte ambiental que ocasionen tot tipus de recipients en els àmbits urbà, forestal, marí i amb caràcter especial amb motiu de grans celebracions. Álvaro ha afegit que per aquest motiu, aquesta iniciativa, que va en l’adreça que marca la Unió Europea d’una economia circular, se sotmet a un procés de participació en el CAPMA.

En relació a la gestió dels residus urbans i altres modalitats de restes orgàniques originades en els municipis (residus de poda, tales, etc.), s’han convocat unes jornades en les quals es pretén impulsar unes mesures més ambicioses per a la separació en origen i l’aprofitament de la matèria orgànica residual.

Comparteix

Icona de pantalla completa