Diari La Veu del País Valencià
Alcoi enceta les festes de Moros i Cristians

RedactaVeu / Alcoi.

A hores d’ara, des de l’Ajuntament d’Alcoi han anunciat, a través d’un comunicat, que tenen 2500 reserves de cadires per al dia de l’entrada de Moros i Cristians, que s’han realitzat a través d’agències de viatges majoristes i de fora de la ciutat. Aquestes reserves són únicament de grups, així que s’han sumar les reserves de quantitats inferiors, així com els visitants que arriben sense cap reserva.

Enguany, els càrrecs festers estan repartits de la següent manera: Juan Anduix Martínez, dels Asturians, és el Sant Jordiet; Pedro Luís López González, de la Filà Domingo Miques, és el capità moro; Francisco Baldó Verdú, de la Filà Mossàrabs, és el capità cristià; Fidel Mestre Ferràndiz, de la Filà Chano, és l’alferes moro; Javier Gandía Jordà, de la Filà Almogàvers, l’alferes cristià, i per últim, José Sempere Seguí representarà la figura de mossén Torregrosa. Aquests càrrecs festers s’ostenten cada 14 anys, ja que hi ha 14 filades mores i 14 cristianes.

Cal destacar que enguany l’Associació de Sant Jordi té com a cronista Xesca Llòria, la primera dona en ostentar aquest càrrec.

Història

Aquesta festa és el resultat d’una evolució que, al llarg de més de tres segles, basa el seu origen en l’episodi històric de la batalla que van lliurar els alcoians el dia 23 d’abril de 1276 contra les tropes sarraïnes comandades pel cabdill Al-Azraq, en què les forces de l’exèrcit musulmà, i segons la tradició, van quedar considerablement delmades gràcies a la intervenció miraculosa del cavaller Sant Jordi, tal com s’explica en la pàgina web de l’entitat organitzadora d’aquesta celebració.

GettyImages – Moros i Cristians Alcoi.

L’estructura actual de la festa, molt semblant a la del segle XIX, està estretament lligada al procés d’industrialització de la ciutat i al seu caràcter associacionista, que originaria els diferents nuclis o filades (seus socials) i que ha aconseguit sumar 5.000 festers en actiu.

Programació

El primer dia gran, el dijous 21 d’abril, se celebra el dia dels músics, on, enguany, previ a les bandes, desfilaran les colles de dolçainers i tabaleters d’Alcoi. Tot seguit, les corporacions musicals realitzaran una desfilada que finalitza en la interpretació de l’himne de la festa a la plaça Espanya d’Alcoi. Aquest és un acte molt apreciat pels alcoians i alcoianes que en gran majoria acudeixen a la plaça per tal d’entornar la lletra de l’himne. En acabar aquest acte es realitza la nit de l’olla i desfilada de filades.

El 22 d’abril és el dia de les entrades: la cristiana tindrà lloc a les 10:30h i la mora a les 17h. Passaran pel carrer Sant Nicolau, la plaça Espanya, el carrer Sant Llorenç i recorreran l’Avinguda País Valencià per acabar abans de creuar el pont de Cristina. Per tal de consultar tota la programació sols heu de clicar aquest enllaç.

GettyImages – Moros i Cristians Alcoi.

Dissabte 23 d’abril celebraran el dia de Sant Jordi, del qual destaquen els actes com la processó de la relíquia, a les 11h, que va des del Temple del Patró a la Parròquia de Santa Maria. Per la vesprada, a les 19.30h, tindrà lloc la processó general que acompanya la Relíquia i la imatge eqüestre de Sant Jordi. Els interessats a consultar els recorreguts ho poden fer al següent enllaç.

El diumenge 24 d’abril és el dia de l’alardo i cal destacar, a les 10h, l’acte de l’estafeta i les ambaixades mora i cristiana, el llibret de les quals ja té més de segle i mig d’existència, que acaben amb una batalla. El dia el tanca, a les 21.30h, l’aparició del Sant Patró, que sorgeix entre núvols de colors sobre els merlets del castell, muntat en el seu cavallet de cartó i llançant les simbòliques fletxes.

Comparteix

Icona de pantalla completa