Diari La Veu del País Valencià
Rosana Pastor: ‘Des de la Batalla d’Almansa els valencians no han parat de patir colps’

Europa press / Madrid.

El grup parlamentari de Podemos ha presentat aquest dijous en el Congrés una Proposició No de Llei en la qual aposta per estendre l’ús de les llengües cooficials en un sistema judicial en el qual, en la seua opinió, el ciutadà es troba “acoquinat” per una escenografia en què abunden “banderes acabades en punta de llança, togues d’intens negre i quadres del rei”.

En una roda de premsa en el Congrés dels Diputats, Jaume Moya, diputat de Podem per Catalunya, ha reclamat que “es complisca la Carta Europea de Llengües Minoritàries o Regionals i es duga a terme una reforma de les lleis del Poder Judicial i d’Enjudiciament Civil que permeten l’ajusticiat establir al principi del judici amb quina llengua vol defensar-se”.

Moya ha recordat que “Espanya és un Estat plurinacional on les llengües estan vinculades a la identitat de cada ciutadà”. “Un ciutadà, ha dit, que es troba incòmode davant una Justícia” que ha qualificat de “distant” i “acoquinadora”. “A voltes ens plantegem si s’ha fet la Transició”, s’ha preguntat.

El diputat ha lamentat els “tristos” percentatges de sentències dictades en les llengües cooficials, aportant xifres com un 12% a Catalunya o un 4% en el cas de Galícia. Moya ha reconegut que no han fet un càlcul del cost d’aquesta mesura que, ha subratllat, necessita de “voluntat política” pel seu caràcter “intrèpid”.

Podemos ha escenificat l’acord del grup parlamentari i de Compromís amb l’assistència del diputat d’aquesta formació Enric Bataller. També ha participat el jutge en excedència i diputat per Balears Juan Pedro Yllanes, que s’ha queixat que aquesta comunitat autònoma seguisca sense reclamar les transferències en matèria de Justícia.

“No és que siga ja un desert lingüístic”, ha dit Yllanes sobre la falta de sentències en el català de Balears, “és que açò ens converteix en una part més de l’imperi dominat pel castellà”. Aquesta mateixa idea ha sigut defensada per la diputada per València Rosana Pastor, que s’ha queixat que, “des de la Batalla d’Almansa en el segle XVIII, els valencians no han parat de patir colps”.

Comparteix

Icona de pantalla completa