Marzà, Guarinos i Pérez Pont expliquen a Alacant la descentralització cultural del PV

Marzà: "Les comarques d'Alacant són objectiu prioritari de l'Institut Valencià de Cultura i del Consorci de Museus”
21 abril 2016 01:00h
RedactaVeu / Alacant

El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Espot, Vicent Marzà, ha presentat hui a Alacant els responsables de l'Institut Valencià de Cultura i del Consorci de Museus per detallar les línies d'actuació a les comarques del sud pel que fa a la política cultural valenciana.

Els projectes presentats per Abel Guarinos i Jose Luis Pérez Pont s'embranquen en el Pla Estratègic Cultural Fes Cultura, un pla pioner a Europa, pel fet de definir les polítiques culturals mitjançant un procés participatiu i obert a la ciutadania mitjançant un estudi previ. Fes Cultura té prevista una inversió de 500 milions d'euros fins al 2020 amb el compromís que es puga augmentar si s'aconsegueix un finançament just. Això suposa arribar al 2020 a l'1% del pressupost de la Generalitat. A més, es preveu que les mesures incloses en Fes Cultura puguen augmentar en un 7% la productivitat de l'economia valenciana.

El conseller Marzà ha destacat que “no hem vingut a Alacant a anunciar mesures de maquillatge que suposen un simple canvi de noms per a dirigir els principals motors culturals. Venim a treballar braç a braç amb el sector cultural d'Alacant, amb les diferents administracions i a passar de l'ocurrència, el clientelisme i el centralisme a l'estratègia, la participació i la inversió honrada per a generar una vertadera indústria cultural de les comarques alacantines".

Principals actuacions a les comarques d'Alacant

Vicent Marzà ha indicat que es comptarà amb una unitat territorial de l'Institut Valencià de Cultura a Alacant en els pròxims mesos. “Volem solucionar al més prompte possible l'actual situació del Teatre Arniches, l'espai on se centralitza bona part de la programació corresponent a l'Institut Valencià de Cultura a Alacant i és per això que cal comptar amb una persona responsable de la unitat de l'Institut Valencià de Cultura a Alacant, que siga d'ací i que estiga ací tots els dies. Una persona que haurà de demostrar un ampli coneixement de la realitat cultural de les comarques alacantines, amb un extens bagatge en la gestió cultural d'ací per a generar una col·laboració normalitzada amb tots els municipis del sud", ha explicat el conseller Marzà.


Així mateix, Abel Guarinos ha fet èmfasi a promocionar un major nombre de produccions pròpies de l'Institut Valencià de Cultura que provinguen de creadors de les comarques del sud. “Un exemple que ja ho estem duent endavant és que la pròxima producció pública teatral impulsada pel nostre ens serà d'un text d'un alacantí o alacantina, que s'assajarà i s'estrenarà a Alacant i després passarà per totes les poblacions valencianes que formen part del circuit de teatre", ha explicat el nou director.

A més, s'ha fet esment a la col·laboració interinstitucional per presentar diferents produccions teatrals, musicals i de ballet al Teatre Principal, espais com Las Cigarreras o l'Auditori de la Diputació d'Alacant.

Un altre dels punts destacats ha estat el treball que es durà a terme per a dotar de recursos i propostes culturals els diferents punts culturals de les comarques del sud i especialment aquelles zones que tinguen una manca d'activitats. Igualment es vol treballar l'enfortiment de festivals de referència i en aquest cas en la Mostra de Teatre Valencià d'Alcoi com a aparador de les arts escèniques amb projecció internacional.

Principals actuacions a la gestió del Consorci de Museus a Alacant

Una de les primeres accions de José Luis Pérez Pont, “originari de Sax”, com ha remarcat el conseller, al capdavant del Consorci serà mantindre reunions amb els principals responsables de Cultura de la Diputació d'Alacant i de l'Ajuntament.

La promoció de les arts plàstiques d'Alacant i per a Alacant són un fonament d'aquesta política cultural valenciana. És per això que una de les bases de treball del Consorci de Museus a les comarques del sud serà potenciar la capacitat dels seus professionals perquè intervinguen i participen activament en les programacions que acullen les sales d'exposicions de la ciutat.

A més, es treballarà en la potenciació de la producció de projectes específics als quatre centres específics d'Alacant: Museu de Belles Arts Gravina, la Llotja del Peix, Las Cigarreras i el Museu d'Art Contemporani.

Serà “fonamental” també “incentivar la col·laboració no només entre administracions, sinó amb institucions com les universitats d'Alacant i Miguel Hernández i el foment del mecenatge per part d'entitats privades d'aquestes comarques”. "Amb la unió d'esforços es podran crear processos expositius amb marca i origen alacantins veritablement importants que puguen itinerar cap a altres indrets valencians i també en circuits estatals i internacionals", ha explicat Pérez Pont.


 
next