‘‘L’alqueria blanca’ reforça la identitat regionalista dels valencians’’

Àlvar Peris, a través d’un estudi arriba a la conclusió que “el producte televisiu de ficció ha reforçat i legitimat la identitat valenciana regionalista”
24 abril 2016 01:00h

RedactaVeu / València.
 
Una investigació realitzada per Àlvar Peris Blanes, professor de Comunicació Audiovisual de la Universitat de València, destaca que L’alqueria blanca, ficció televisiva que va emetre RTVV entre els anys 2007 i 2013, “entronca amb un relat sobre la identitat valenciana que va sorgir en el segle XIX amb la Renaixença. L’escenari agrarista i rural, l’absència de conflictivitat, el bilingüisme i la diglòssia s’actualitzen en un nou discurs que alimenta projectes polítics i ideològics concrets”.
 
“En uns anys de debat intens sobre el model d’estat, també en termes nacionals, aquests relats audiovisuals contribueixen a reforçar el discurs oficial que estan mantenint les institucions polítiques i mediàtiques”, indica l’autor del treball, el doctor en Comunicació Audiovisual Àlvar Peris, expert en la representació de les identitats nacionals en la televisió. “La sèrie està contribuint a consolidar una identitat valenciana regionalista que ha ocupat des del procés autonòmic un lloc de consens en la societat, la conseqüència més rellevant del qual ha estat que la identitat valenciana ja no es puga entendre ‘d’una altra manera’”, explica l’investigador.
 
L’article La identitat valenciana regionalista a través de la ficció televisiva ‘L’alqueria blanca’, publicat en la revista Arxius de Ciències Socials, analitza els tretze primers capítols, corresponents a la primera temporada de la sèrie que va emetre Canal 9 des de 2007 fins al 2013. L’investigador detalla aquest model regionalista valencià que modula la sèrie com una visió que té els antecedents en la Renaixença valenciana, que “va ser assumit i difós pels intel·lectuals del moment, que no va ser qüestionat pel franquisme en la majoria dels seus aspectes i que ha acabat imposant-se com a model compartit per la majoria social des de la Transició”.

 
Així, l’investigador al llarg del seu estudi arriba a traure conclusions que versen  sobre la “dicotomia camp/ciutat”, situant l’origen “en el pes que l’agricultura continua exercint en l’imaginari valencià i la configuració de la identitat valenciana regionalista de la Renaixença, segons l’investigador. Aquesta visió estesa a l’Horta de València pels intel·lectuals, enfrontava unes relacions harmòniques de jerarquia i treball (camp) i una visió conservadora, amb la ciutat, on esdevenia el conflicte de classes”. Però, també arriba a argumentar l’”Esperit de consens de la Transició” on diu Peris que “el joc de memòria que es desplega en la pantalla submergeix l’espectador en un consens sobre com eren i, més important encara, com són els valencians”, i a més, “es percep en la ficció un cert esperit de consens i reconciliació, pilars sobre els quals s’ha construït un sistema de memòria legitimador de la Transició espanyola”


Àlvar Peris.
 
Igualment Peris tracta el “bilingüisme, posició subalterna del valencià i funció pedagògica”, quan diu que “la sèrie reflecteix bé com el valencià ocupa en l’imaginari col·lectiu una posició subalterna, apta per a l’exabrupte o l’humor gros i, en general, per a la comèdia”, però “també quan coincideixen personatges castellanoparlants i valencianoparlants en pantalla, la llengua de comunicació sempre serà el castellà”. L’investigador veu en la sèrie “un consens sobre el valencià com a element de la identitat regionalista i d’altres identitats, i inclús L’alqueria blanca compleix una funció pedagògica inqüestionable pel que fa al lèxic, la conjugació verbal i la recuperació i normalització de paraules referides a productes en desús o pròpies de la vida al camp”.
 
Àlvar Peris també troba “diferències amb Cuéntame cómo pasó”, atribueix a la sèrie una “actualització del discurs regionalista i espai identitari”. Si volen saber fil per randa els detalls argumentals a què arriba el doctor Peris poden fer-ho llegint el document adjunt de la notícia.
 
 
 

Descargas

next