Diari La Veu del País Valencià
La XIVa Trobada de l’Alacantí reuneix prop de 2.500 joves a Agost
Sandra Serrano / Agost

Agost ha acollit la primera de les dues festes per la llengua que celebra. L’Alacantí és l’única comarca que organitza una trobada adreçada a l’alumnat de Secundària i Batxillerat i una altra per a l’alumnat d’Infantil i Primària. El poble d’Agost ha celebrat la XIVa Trobada de Secundària i Batxillerat al poliesportiu municipal, on s’han reunit prop de 2.500 joves d’Alacant, el Campello, Sant Joan d’Alacant, Mutxamel, Sant Vicent del Raspeig i Agost.

Aquesta festa per la llengua, organitzada per la Cívica – Escola Valenciana de l’Alacantí, l’IES Agost i els instituts amb ensenyament en valencià d’aquesta comarca, ha fet visible la necessitat d’establir un pacte educatiu per garantir la continuïtat de l’ensenyament en valencià més enllà de l’Educació Primària.

Moreno: “Cal establir un pacte educatiu per conservar el PPEV més enllà de l’educació primària”

El president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha exposat les dificultats que troba l’alumnat als instituts per estudiar en valencià: “Hi ha escoles amb el programa plurilingüe d’ensenyament en valencià –PPEV– que tenen adscrits instituts sense aquesta modalitat formativa, aleshores l’estudiantat es veu obligat a continuar els seus estudis en castellà perquè no té l’opció de triar”.

Per la seua banda, el president de la Cívica, Abraham Esteve, ha alertat de la desaparició del PPEV als instituts de l’Alacantí perquè “la ràtio que marca la llei no es cobreix” i ha al·ludit a una possible mesura per solucionar aquesta situació: “Reunir en determinats instituts els estudiants que vulguen cursar Secundària i Batxillerat en valencià, perquè sols d’aquesta manera es garantiria la línia en valencià.»

Entre els actes més atractius de la Trobada de Secundària i Batxillerat cal esmentar el taller de fang, el photocall de la vella, les partides de pilota valenciana, els torneigs de frontó, les danses, el karaoke, les estratègies per a adquirir habilitats comunicatives a través del teatre a càrrec de la Universitat d’Alacant i Esclafit Teatre, dos tallers dedicats a la sensibilització per combatre el masclisme en joves i adolescents i la prevenció de la violència de gènere a les xarxes socials. A més, Tarannà Teatre ha presentat Ser o no ser amb Paqui Noguera i Jaume Costa i Kontaminació Akústica ha oferit una actuació dins dels concerts de la Gira d’Escola Valenciana.

Fem poble, Agost

Agost és conegut per la tradició de la cantereria i la ceràmica blanca porosa amb la qual es dóna forma al botitjó que refresca l’aigua. A més, a aquest poble, bressol de dolçainers, el veí Luis Castelló Pastor conserva una dolçaina d’un avantpassat seu amb més de 250 anys d’antiguitat. Actualment, els músics que prenen el relleu i fan sonar les dolçaines al poble es reuneixen en la Colla la Taranina. Entre els agostins és ben coneguda la família els Conills per haver sabut arrelar generació rere generació l’afició per aquest instrument.

Aquesta vila especialitzada en l’artesania del fang té la tradició dels danseros, joves que compleixen la majoria d’edat i ho celebren del 26 de desembre a l’1 de gener a la plaça del poble acompanyats de la dolçaina i el tabalet. Aquest conjunt de balls s’anomenen Danses del Rei Moro.

Comparteix

Icona de pantalla completa