Si sou servits: El món de la cervesa

23 abril 2016 01:00h
GettyImages - Cervesa
Per Francesc Murgadas / AMIC

Espere que el món del vi, susceptible quan li toquen el calaix, no es prenga aquesta reflexió com una ofensa o un atac. La faig amb la millor intenció i després de tornar a veure en una revista de cuina francesa (ho matise perquè quede clar que el fenomen no és exclusiu de casa nostra) l'anunci genèric on un llamàntol s'abraça a una ampolla de cervesa baix d'un missatge que ve a dir que han nascut l'un per l'altra i que, per tant, la cervesa va més enllà de la tradicional companyonia amb tapes i patates braves, que pot seure a la taula dels grans restaurants per poc que els elaboradors s'ho proposen i recuperen pràctiques tradicionals de les cerveseries monacals d'on va sortir a l'edat mitjana, per cert, de bracet de les principals tècniques vinícoles. O cal recordar Dom Perignon?

Ara, la cervesa ha decidit recórrer, en sentit invers, el camí que el vi es resisteix a emprendre tot i les veus que teoritzen sobre la seua necessitat. En un món cada cop mes global i globalitzat, on l'important és agradar tothom i no deixar cap nínxol de mercat en mans del contrincant, la cervesa, dominadora absoluta del sector de la gent jove i desinhibida, busca ara manar en el de la gent mes tibada i convencional, fins ara terreny exclusiu del vi. I, el que em sembla mes suggerent, ho fa utilitzant les mateixes armes que aquest. L'exclusivitat, la producció limitada, la qualitat controlada, la historia del producte, el ritual de servei o, fins i tot, la recuperació de varietats i tècniques ancestrals.
 

Dit això, em preocupa la manca de resposta del sector del vi. La poca voluntat d'entrar en territori jove amb propostes arriscades. Per exemple, no veig cap D.O. -al marge de la del Penedès i el seu Vijazz- que aposte per la música moderna. Per què ens entestem en vincular el vi amb la música clàssica, també dita culta? Per què el sector encara no ha entrat, sense vergonya ni complexos, en l'àmbit esportiu i deixa tot el camp a les begudes energètiques? O no ho ha fet la cervesa en el futbol o el basquet sense massa miraments? Dels altres també es pot aprendre.

next