Homenatge als Maulets: Xàtiva renaix amb tota l'esplendor de les seues cendres

L’Ajuntament, després de 20 anys, ha participat com a organitzador d’aquest esdeveniment

 • Fotos: La Veu
  © Fotos: La Veu
 • L'alcalde de Xàtiva en el seu parlament.. Fotos: laveupv i ajunt. Xàtiva
  L'alcalde de Xàtiva en el seu parlament. © Fotos: laveupv i ajunt. Xàtiva

RedactaVeu / Xàtiva.

Xàtiva renaix de les seus cendres en tots els sentits. Després de 20 anys d’ignomínia dels governs del Partit Popular, encapçalat per l’imputat per corrupció Alfonso Rus, els xativins recuperen amb tota l'esplendor l’homenatge a la ‘pedra dels Maulets’ i tot allò que significa la pèrdua dels Furs i l’incendi i destrucció de la ciutat per part de les tropes de Felip V.

Així, el nou equip de govern encapçalat per l’alcalde socialista, Roger Cerdà, i els seus socis de govern, Esquerra Unida i Compromís, han organitzat com a Ajuntament els actes commemoratius de l’homenatge als Maulets. L'objectiu: institucionalitzar l’efemèride.
 

Roger Cerdà, alcalde de Xàtiva, ha manifestat a La Veu que “hui és un dia molt important per a Xàtiva. Feia 20 anys que l’Ajuntament de Xàtiva no organitzava aquest acte, ho feia la societat civil i ara torna l’Ajuntament al capdavant d’aquest acte reivindicatiu amb la voluntat de demostrar que la nostra ciutat ha tingut un paper importantíssim en la història del País Valencià i ho farà també en el futur”.
 

Una de les novetats d’enguany és que els Miquelets del Regne de València han disparat salves d’honor en memòria dels defensors dels furs i de la segona ciutat del regne. Per primera vegada la Casa de la Ciutat  ha col·laborat amb els Miquelets en un acte solemne amb un significat tan important per a la memòria de Xàtiva.

Els actes han començat amb les primeres salves de fuselleria a la plaça de la Trinitat. El sergent ha arengat la tropa i ha començat la desfilada solemne fins a la plaça de Sant Francesc. Aleshores, el general Basset ha dramatitzat un discurs vibrant  en memòria dels maulets.
 

La celebració ha  continuat amb l’actuació de Pep Gimeno Botifarra i Rosa Barberà. El músic xativí Pau Cháfer també ha actuat en l’acte d’Homenatge als Maulets. Concretament, ha fet l’acompanyament de piano de l’actuació de Pep Gimeno Botifarra. El periodista Kike Roselló ha conduït la cerimònia. Han parlat, a bnada de l'alcalde, Cesca Chapí i Cristina Sunyer.
 

El regidor de Cultura de Xàtiva, Jordi Estellés, ha destacat que es tracta d'una data “crucial” per a la història de Xàtiva i ha explicat, que a l'inici del període democràtic, “un ajuntament encapçalat per Manolo Casesnoves va instaurar la commemoració i va erigir l'humil pedra que configura el monument. Però després, durant els últims 20 anys, l'Ajuntament havia descuidat aquest acte i va ser la societat civil la que va fer que es mantinguera”.
 

 
 

 

Comentaris

sdf
23.
Seguro que desde cierto periódico de la Comunidad Valenciana dirán que la historia de la Batalla de Almansa se ha mitificado, y que en esa batalla no fue ningún valenciano; efectivamente, es así, nadie lo niega, periódico de las Pr..........; también es cierto que lo que estaba en juego en ese siglo XVIII, era una guerra de sucesión. No se trata de manipular, si de contar la verdad histórica, y sacar beneficio a un hecho negativo, en mi opinión, que fue la pérdida de los fueros, y del valenciano, como idioma oficial. ¿Cómo obtener beneficios?. Muy fácil, con recreaciones de la toma de la ciudad de Xàtiva, con museos, con la ruta de las ciudades que fueron quemadas en esa guerra de Sucesión, todo para el turismo. Como hacen en otros países.
Reivindicar la lengua del antiguo reino de Valencia, el valenciano, es un hecho positivo, en mi opinión. No se trata de victimismo, ni de adoctrinamiento, es asertividad.
Lo que ocurre, es que cuando se reivindica lo que pertenece a un pueblo, como puede ser el valenciano, siempre se paga un precio, y es que desde Madrid, pongan la etiqueta de malos, de sectarios, de catalaneros.
Reivindicar el corredor mediterráneo es tener la cualidad de la asertividad, algo que desde Madrid, siempre se va a ver como un hecho molesto.
 • 1
 • 2
nomb x
22.

I a més a més, no s'estarà dient cap mentira, són fets històrics, que n'hi ha que recordar.

 • 0
 • 0
rt x
21.
També és pot fer una ruta turística per les ciutats cremades del antic Regne de Valencia, en la guerra de Succesió, la ruta de les ciutat socarrades, per a beneficiar amb el turisme. N'hi ha que obtindre beneficis de uns fets dolents, que succeiren fa segles, millor aixó que no estar en plan victimista, pensé jo.
També fer comics amb la Guerra de Succesió, o fer dibuixos animats amb la Guerra de Succesió, en la nova RTVV, es poden fer moltes coses, i obtindre beneficis, com fan en altres països, clar que tot es qüestió de tindre diners, i de saber gestionar bé, i amb ética.
 • 2
 • 0
Joan València
20.

València, Xàtiva, Alacant, les tres ciutats més importants al segle XV-XVI, sobretot Xàtica era un nucli de poder de la corona catalana. Al castell de Xàtiva s'hi van criar i formar molts infants d'Aragó, preparant-se per eventualment heretar la corona. Per això la monarquia castellana la va cremar el 1707 sobretot els seus arxius. l'altre nucli de Poder és el Palau Reial de València, que també el vam destruir per què era un simbol nacional de la corona de Catalunya i Aragó

 • 6
 • 0
mol
19.

#17 que graciós, Portugal diu. No ho veuran els teus ulls.

 • 4
 • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat