Diari La Veu del País Valencià
Compromís pren la iniciativa ‘in extremis’ per a formar un govern de progrés
L. Part / ACN / València / Madrid

El portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha lliurat aquest dimarts al rei Felip VI un document amb 30 mesures que permetrien un acord entre el PSOE, Podemos, Izquierda Unida i les confluències En Comú i En Marea per a un govern “plural i de canvi” .

Així ho va avançar Baldoví dilluns a la nit en una entrevista a la cadena SER i que hui a explicat en roda de premsa assenyalant que la proposta va en la línia del “govern a la valenciana”. El diputat nacionalista reclama al PSOE “que abandone el seu enroc” amb el pacte amb C’s.

Joan Baldoví amb el rei Felip VI. Foto: Pool (ACN),

El document anomenat ‘Acord del Prado’ ja ha estat traslladat als partits i recull 30 mesures per al rescat de les persones, la regeneració democràtica, la lluita contra la corrupció i per a un nou model productiu.

Reforma del sistema de finançament

En relació amb el model territorial, Compromís proposa reformar el sistema de finançament i reconèixer el deute històric de l’Estat, abordar les crisis territorials des d’una perspectiva democràtica i avançar cap al model federal. En opinió de Baldoví, “és una proposta molt de mínims amb coses que podríem compartir tots”. La proposta d’acord remarca que després de les eleccions del 20-D “més d’11 milions de persones varen apostar el canvi polític i social i varen exigir acabar amb les polítiques del PP i formar un govern plural i de canvi”. “L’existència d’una alternativa de Govern a la situació de fractura política i democràtica que canalitzen la il·lusió expressada a les urnes depèn de nosaltres”, assenyala Compromís, que demana “estar a l’altura”.

El diputats de Compromís, amb la proposta d’acord. Foto: Pi de Cabanyes R. (ACN).

30 mesures “genèriques”

El document compromet els signants a dur a terme 30 mesures que donarien solució a les demandes democràtiques i socials de l’Estat. Així mateix, es comprometen a fer un seguiment i donar compte públicament de l’Acord.

Entre les mesures per al Rescat de les Persones, Compromís proposa adoptar mesures contra els desnonaments (entre elles, les cinc que preveu la PAH), implantar un ingrés vital mínim, dotar de recursos suficients la Llei de la Dependència, mesures integrals contra la violència masclista, mesures contra la pobresa i l’impuls d’un Pla d’Ocupació Juvenil.

La coalició engloba dins de les mesures contra la corrupció i per a la regeneració democràtica la reforma de la Llei de Transparència, la creació d’una oficina contra el Frau i la Corrupció, la prohibició de les portes giratòries, regulació dels lobbies i aprovar una Llei per a la protecció del denunciant de pràctiques corruptes. Així mateix, proposa derogar la Llei Mordassa, adoptar mesures per millorar la transparència en la contractació d’empreses i serveis públics, reformar el sistema electoral, despolititzar el Tribunal Constitucional i el CGPJ.

L’Acord del Prado remarca que cal situar les persones en el centre de tota activitat política i Reformar l’article 135 de la Constitució, prioritzar la despesa social i reestructurar el deute.

Així mateix, contempla que cal promoure la paritat en els òrgans institucionals, derogar les reformes laborals de 2010 i 2012, recuperar el sistema sanitari públic i la sanitat universal, impulsar una nova Llei d’Educació, promoure una nova Llei integral per a la igualtat efectiva de les persones LGTBI.

En relació amb el nou model productiu, Compromís proposa reindustrialitzar l’economia, impulsar un nou model energètic, just i sostenible; adoptar una llei de canvi climàtic, reconvertir l’ICO en una banca pública; reformar el sistema fiscal per adoptar una fiscalitat justa, i solidària, i dotar de recursos suficients la lluita contra el frau, fomentar les connexions ferroviàries, marítimes, terrestres i aèries; impulsar l’agricultura de qualitat i proximitat.

Sobre el model territorial, el document aposta per reformar el sistema de finançament autonòmic i reconèixer el deute històric, abordar les crisis territorials de l’Estat des d’una perspectiva democràtica i avançar cap a un model federal; impulsar la integració i democratització de la Unió Europea en base a un model social just; renegociar els programes d’estabilitat i promoure un augment de les polítiques redistributives entre països de la Unió Europea.

Comparteix

Icona de pantalla completa