Diari La Veu del País Valencià
Ramon Ferrer: ‘L’AVL ha sigut anormal des del principi i volem que ho siga més encara’

Raquel Sanchis / València.

La moderadora Susanna Pardines ha obert l’acte donant el torn de paraula a Manuel Pérez Saldanya, qui ha parlat de la crítiques que ha rebut l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) al llarg dels anys per la seua vinculació política. Tanmateix, ara, quan l’ens ha complit 15 anys, aquesta vinculació ha desaparegut. Segons l’acadèmic, el fet que hagen estat els integrants de l’ens aquells que han triat els nous membres ha facilitat la progressiva desconnexió política i ha permès a l’AVL creure’s que és una acadèmia. A més, destaca el fet que l’AVL ha sigut la institució que ha donat força a la llengua i que ha ajudat en diferents àmbits on el govern ha fallat.

En segon lloc, Rafael Ramos ha fet referència a la sensació de perplexitat que van viure els diferents professionals de la llengua en el moment de la creació de l’AVL. Abans que aquesta entitat existira, hi havia molta gent que treballava per adaptar el model lingüístic de l’IEC al valencià. A més, aclareix que, pel que fa a la normativa lingüística de l’AVL, tenim que hi ha determinats aspectes on ha sigut més conservadora i ha mantingut la normativa fabriana, mentre que, en altres casos, ha sigut més flexible, com és el cas de la preposició a o en seguida de locatiu. Per a Ramos, el problema mai no són els canvis, sinó el fet que dues institucions es contradiguen, ja que açò és el que crea incertesa en la gent i el que crea angoixa en els usuaris de la llengua.

Per últim, pel que fa a Ramon Ferrer, ha destacat que l’AVL està formada per acadèmics “lliures” i que mai ningun d’ells ha tingut el cent per cent de la raó i ha confeccionat el cent per cent de les obres, ja que les decisions sempre s’han pres de manera consensuada. També ha volgut remarcar que l’AVL té independència absoluta i que “ha sigut anormal des del principi i volem que ho siga més encara. Ací no hi havia política lingüística perquè el Govern no feia res. L’AVL sí que ha fet coses, té una projecció. Els acadèmics no estem tancats en una torre d’ivori, sinó que estem, més que mai, des de fa cinc anys, firmant convenis i fent jornades, eixint al carrer. Les xarxes també són importants i estem mirant d’introduir-nos”. A més a més, el director de l’AVL afirma que eren pocs els que confiaven en l’AVL quan va aparèixer, però, tanmateix, encara perdura. Tot i això, ha insistit que el fet que “el valencià tinga el reconeixement que mereix és tasca de tots i de coordinació”.

La RACV, l’IEC i la creació de RTVV

Ja en el torn de preguntes, quan se’ls ha preguntat respecte de la possible coordinació amb la RACV, Ferrer ha argumentat que aquesta institució i l’AVL “són compatibles. És difícil, però hi ha voluntat i se cedirà el que es puga cedir”. Ramon, per la seua banda, ha afirmat que “s’han de fer concessions i evitar polèmiques perquè la fent no s’allunye de la llengua, perquè la gent, si veu polèmica, fuig”. Pel que fa a Saldanya, aquest ha afirmat que “no són incompatibles perquè no són equiparables. La norma s’ha de vehicular de forma conjunta i de manera ordenada. Això competeix a institucions normatives. Amb la RACV no es poden tractar assumptes normatius. Se li ha de reconèixer la seua tasca, però no crec que s’haja de tractar temes normatius amb ells”.

A la pregunta que feia referència al grau de coordinació que tenen hui en dia l’AVL i l’IEC, Saldanya ha respost que hi ha relacions personals i que seria interessant que aquestes arribaren a ser institucionals, mentre que Ferrer creu que ja han començat a ser més que personals i equipara la relació que mantenen els dos ens actualment amb un embaràs i, per tant, esperen el fruit de la relació. A més a més, ha volgut remarcar que el professor Pérez Saldanya ha col·laborat tant amb l’elaboració de la gramàtica de l’IEC com en la de l’AVL. L’acadèmic Rafael Ramos ha respost que abans hi havia més reticències i que la relació, en un inici, era vertical, mentre que ara ja pot considerar-se que és horitzontal, és a dir, que les dues institucions lingüístiques tenen la mateixa autoritat.

Ja per a finalitzar, quan se’ls ha preguntat per la creació de RTVV i quins valors hauria de tindre, Ramos ha parlat de la contractació de professionals que coneguin la llengua i que es deixen de banda les ideologies. Sobretot, que s’agafe de model lingüístic la llengua més natural possible. Pérez Saldanya afirma que el paper que fa l’escola és fonamental per a lluitar contra l’anivellament del valencià amb el castellà, però que no és suficient i que els mitjans de comunicació són necessaris.

Per a finalitzar, Susanna Pardines ha recordat que demà, a les 21 hores, es projectarà el vídeo de la campanya #Somiensagrada en la Murta, Benimaclet.

Comparteix

Icona de pantalla completa