Diari La Veu del País Valencià
Trenzano: ‘Enguany és un any de sembra, recollirem els fruits dins d’un anys’

M. Pallarés / València.

“L’any 2016 és un any de sembra, recollirem els fruits dins d’uns anys. Ara hem de restituir els drets que ja teníem concedits per la LUEV”. Amb aquestes paraules s’ha pronunciat el director general de Política Lingüística i Plurilingüisme, Rubén Trenzano, durant l’acte de lliurament, d’aquest dimecres, a La Nau, del XVII Premi Vicent Ventura, que enguany ha recaigut sobre l’activista per la llengua Josep Forcadell Saport i l’entitat La Cívica, d’Alacant.

Aquest reconeixement s’atorga a persones o col·lectius que s’hagen distingit per la seua trajectòria cívica i de compromís amb la cultura i la llengua valencianes. L’acte s’ha celebrat aquesta vesprada en l’aula Magna del Centre Cultural La Nau. El guardó, que consisteix en una escultura de Sebastià Miralles, va ser creat per la Universitat de València el 1998, any de la mort del periodista valencià.

Agraïment per l’esforç dels mitjans de comunicació del PV

Trenzano, durant la seua intervenció en l’acte, en el qual també ha estat present el president de les Corts, Enric Morera, i el conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, ha elogiat “l’esforç” realitzat pels mitjans de comunicació valencians en la defensa i ús de de la nostra llengua”.

El guardó Vicent Ventura ha recaigut enguany en l’Associació Cívica per a la Normalització del Valencià de l’Alacantí (més coneguda per La Cívica) i Josep Forcadell.

La Cívica

L’Associació Cívica per a la Normalització del Valencià de l’Alacantí va nàixer al febrer de 1988 i està federada a Escola Valenciana. Els seus objectius bàsics són la normalització del valencià a tots els nivells de la societat: educatiu, cultural, social, administració pública, així com instar els poders públics perquè complisquen les normes que asseguren aquella implantació lingüística.

Un altre espai de la seua dedicació consisteix a publicar textos propis en valencià, organitzar amb pares i mares d’alumnes i professorat les Trobades d’Escoles en Valencià i les d’Ensenyament Mitjà, ambdues de l’Alacantí, organitzar cursos de valencià i col·laborar amb ajuntaments i altres entitats polítiques i culturals en l’extensió d’una cultura de la convivència que tinga el valencià com a mitjà de suport i comunicació.

Josep Forcadell

Josep Forcadell Saport (Castelló de la Plana, 1954), mentre estudiava a la Universitat, va col·laborar en l’organització del Congrés de Cultura Catalana al País Valencià el 1976 i el 1977. Després, en institucions privades, va treballar activament per la dinamització del valencià, sobretot a les comarques meridionals valencianes, amb una clara voluntat de cooperació amb iniciatives de caràcter civil. És llicenciat en Filosofia i Lletres (Geografia i Història) per la Universitat de València i en Filologia Hispànica (orientació Filologia Valenciana) per la Universitat d’Alacant.

La comissió organitzadora i el jurat del premi està formada per la Universitat de València, la Universitat Jaume I, persones que van mantindre una estreta relació amb Vicent Ventura, CCOO, STEPV, UGT, Unió de Llauradors i Ramaders i Unió de Periodistes Valencians.

L’acte de lliurament del XVII Premi Vicent Ventura ha comptat amb les intervencions dels guardonats -Abraham Esteve, president de la Cívica, i Josep Forcadell- i d’Alfons Esteve (STEPV-Iv), Bernat Asensi (CCOO-PV) i Immaculada Fortanet Gómez, vicerectora d’Internacionalització, Cooperació i Multilingüisme de la Universitat Jaume I; Carles Cortés, vicerector de Cultura, Esports i Política Lingüística de la Universitat d’Alacant; Antonio Ariño (vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València) i de l’esmentat Rubén Trenzano, (director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme).

La Comissió Organitzadora està formada per la Universitat de València, Universitat Jaume I, Universitat d’Alacant, CCOO-PV, UGT-PV,STEPV-IV, Unió de Llauradors i Ramaders i la Unió de Periodistes Valencians.

Comparteix

Icona de pantalla completa