Indignació per la possible supressió del dret foral valencià

Compromís: “Suposarà molèsties per a milers de persones casades a partir del 2008, que hauran de registrar unes noves capitulacions”
29 abril 2016 01:00h

Xavier Pérez / València.

Els senadors de Compromís, Carles Mulet i Dolors Pérez, han criticat que el Constitucional haja de liquidar el règim foral de separació de béns valencià que regeix per defecte en aquesta autonomia si no s'estableix el contrari. Compromís ja va reclamar al Senat que es respectés el dret foral davant de la intenció del Govern de boicotejar mesures com la custòdia compartida o de separació de béns als casats que no hagueren pactat en coherència amb allò defensat a les Corts Valencianes.

"La mesura del Constitucional, si es porta a terme com hui publica El Mundo, que anuncia una sentència imminent en aquest sentit, suposarà molèsties per a milers de persones casades a partir del 2008, que hauran de registrar unes noves capitulacions per a insistir en la seua opció de règim de separació de béns de la llei valenciana, amb el consegüent cost", ha assenyalat Carles Mulet.

Tot això malgrat que la normativa rescatada del dret foral valencià és molt més avançada que la civil espanyola, cosa que han lamentat els juristes valencians. El Tribunal ha interpretat "un excés" dels valencians amb aquesta mesura en entendre que envaïa competències estatals i desenvolupava normativa foral, quan l'Estatut d'Autonomia reformat, aprovat pel Congrés, atorga capacitat per a legislar sobre la conservació, desenvolupament i modificació del Dret Civil Foral valencià.

"Ens trobem davant d'un altre cop a les aspiracions del nostre poble de mantenir el nostre dret propi, un nou Decret de Nova Planta com el que va signar Felip V fa 300 anys. Mentalitat castellana, francesa, uniformitzadora i radial enfrontada a una altra de més moderna, oberta la món i més justa", ha retret Mulet. Per al dirigent de Compromís, la traca encesa pel Constitucional "pot posar en escac altres lleis" com la de la custòdia compartida en cas de separacions, generar inseguretat jurídica als afectats i, el que és més important, "evidència com s'ignoren, un vegada més, peticions com la dels valencians, que han estat defensades de forma unànime des de desenes d'ajuntaments, col·lectius científics, professionals i col·legis d'advocats".

Isaura Navarro: "El PP vota ací unes coses i després a Madrid les traeix"

Per altra part, la diputada Isaura Navarro ha afirmat que "des de Compromís fem una crida al govern del PP perquè retire ja eixos recursos abans que siga massa tard. Eixe govern en funcions del PP que està pactant amb el govern català no portar al Constitucional cinc conflictes de competències amb la Generalitat catalana i al mateix temps no retira els recursos contra el Dret Civil valencià. Perquè el PP vota ací unes coses i després a Madrid les traeix. Des de Compromís reclamem coherència i respecte pel nostre autogovern”, ha conclòs Navarro. 
 
Segons Navarro “l’únic avanç que va tindre la reforma de l’Estatut de 2006 va ser el reconeixement del Dret Civil Valencià. Els que el votaren a favor són els que l’han recorregut i mantenen eixos recursos. I ara està apunt de dictar-se una sentència que ens va a negar el nostre autogovern en un aspecte en el que si que estan gaudint altres comunitats com les Illes Balears, Galícia o Euskadi”.next