Diari La Veu del País Valencià
12.000 participants en la XXVIIIa Trobada de la Safor-Valldigna
Sandra Serrano / la Font d’en Carròs

La Font d’en Carròs ha rebut vora 12.000 assistents en la XXVIIIa Trobada de la Safor-Valldigna. Uns 120 tallers confeccionats per les escoles i les associacions, cercavila acompanyada de la colla de dolçainers i tabaleters de la Font d’en Carròs, exposicions, partides de pilota valenciana, diferents actuacions i exhibicions, entre d’altres activitats, s’han desenvolupat a la plaça dels Xorros i als carrers contigus d’aquest municipi. Un total de 21 pobles de la comarca s’han donat cita a la Font d’en Carròs, una vila d’uns 3.800 habitants, que ha vist triplicada la seua població en la jornada festiva i reivindicativa.

Fem escola

Enguany, la Font d’en Carròs celebra el 20é aniversari de la primera Trobada que va tindre lloc a aquest poble. Des d’aquell moment, el poble sencer exposa la necessitat de construir unes noves instal·lacions perquè l’alumnat faça classe en bones condicions. En el marc de la XXVIIIa Trobada, la Coordinadora pel Valencià de la Safor-Valldigna i l’Ajuntament de la Font d’en Carròs, en col·laboració amb la complicitat dels veïns i les associacions, han portat a terme la reivindicació d’una nova escola amb pancartes penjades dels balcons i al consistori per a demanar noves infraestructures a l’escola.

Durant la cercavila, que ha començat des de l’escola Francesc Carròs, tots els participants han pogut llegir aquesta demanda social que espera ser atesa pel Govern valencià des de l’any 1996. L’organització ha transmès aquesta reivindicació al director general de Política Educativa, Jaume Fullana, i el secretari autonòmic d’Educació, Miguel Soler, que han assistit a la Trobada. “En el primer llistat, dels 124 centres que requereixen la construcció de noves instal·lacions es troba l’escola Francesc Carròs i les obres està previst que comencen el segon semestre de 2018”, ha exposat Miguel Soler. Per la seua banda, Jaume Fullana ha manifestat que “cada any hi ha més famílies que assisteixen a les Trobades i creuen, per tant, en el model educatiu que assegura el domini equilibrat de les dues llengües oficials i facilita l’aprenentatge d’altres llengües”.

L’alcalde de la Font d’en Carròs, Pablo Puig, ha declarat: “esperem que les noves autoritats es facen ressò de la necessitat del poble de tindre una escola en condicions i que la tinguem en el temps més breu possible”.

De forma semblant, la regidora de Cultura de l’Ajuntament de la Font d’en Carròs, Cèlia Escrivà, ha comentat que “la corporació municipal està formada per les primeres promocions que van rebre ensenyament en valencià”, per la qual cosa “hem viscut les trobades com a alumnes i a hores d’ara ens sentim molt involucrats, creiem en l’educació pública, de qualitat i en valencià”.

El consistori ha participat activament en l’organització de la festa pel valencià i ha agraït la col·laboració de les associacions. Amb la intenció de donar a conèixer la tasca de les entitats del poble, l’Ajuntament els ha proporcionat teles blanques perquè “cadascuna dibuixe de forma creativa allò que representa”, ha dit Cèlia Escrivà. Així, associacions com el Grup de Teatre, Fils i Boixets, el Club de Lectura, el Club de Fotografia, l’Associació de Dones, entre d’altres, han vestit de gala la balconada de la casa del poble.

La directora del CEIP Francesc Carròs, Joaquina Barba, ha volgut remarcar “la implicació de totes les associacions del poble i de l’Ajuntament, així com el desig de participar en la Trobada de tota la població”. A més, Joaquina Barba ha expressat “la il·lusió de tota l’escola en l’organització de la Trobada, les ganes de treballar i reivindicar la llengua”. De forma semblant, la representant de la Coordinadora pel Valencià de la Safor-Valldigna, Encarna Serrano, ha agraït la “col·laboració dels centres educatius, les AMPA i els claustres de professors per la resposta incondicional en l’organització d’aquesta festa tan bonica i reivindicativa com és la Trobada”. Encarna Serrano també ha destacat “la implicació de les famílies que han participat en la festa pel valencià i han plenat els carrers”.

Fem poble

La riquesa i l’enginy de la cultura popular s’expressen a través d’un variat receptari de creacions. El refrany és una mostra d’aquestes manifestacions i digne de menció és el treball curós de Pep Gimeno, el Botifarra, en la recol·lecció de la saviesa popular. Hi ha un refrany que defineix els veïns de la Font d’en Carròs com a “cabuts, volguts i sabuts”.

L’organització ha sorprès els participants de la Trobada amb un flash mod. Abans de començar els parlaments a la plaça dels Xorros s’ha creat un silenci general trencat per l’Agrupació Artisticomusical Carròs. Els músics es trobaven confosos entre el públic i, de forma harmònica, cada component ha tocat el seu instrument i ha sorgit entre els assistents per a crear una coreografia musical.

Fem llegat

El lexicògraf Francesc Ferrer i Pastor va nàixer a la Font d’en Carròs. Aquest referent de la llengua va treballar per l’establiment de la normativa moderna a través de diccionaris, gramàtiques i narrativa infantil. Francesc Ferrer aconseguí el títol de professor de valencià gràcies als cursos de llengua i literatura de Carles Salvador, Enric Valor, Enric Matalí i Josep Giner.

Comparteix

Icona de pantalla completa