Joan Antoni Llinares: ‘Per què no s’auditava Císcar? Feia el que feia davant de tothom’

2 maig 2016 01:00h

Europa Press/ València.

L’exadministrador de l’Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) durant els períodes 1989-2000 i 2014-2015, Joan Antoni Llinares, ha afirmat aquest dilluns que l’exdirectora del museu, Consuelo Císcar, "feia el que feia davant de tothom, amb llum i taquígrafs", per la qual cosa ha considerat que ningú hauria de "sorprendre's pels resultats de l'auditoria", presentada per la Intervenció de la Generalitat al juny de 2015, que va detectar diferències de fins a un 1.500 per cent entre el preu que el museu va pagar per alguna obra i el seu valor de mercat.

Així ho ha explicat el també secretari general de la Reial Societat Econòmica d'Amics del País de València (RSEAPV) a Europa Press abans de la conferència “Transparència contra corrupció. L'Oficina de Transparència i Bones Pràctiques de l'Ajuntament de Barcelona”, que ha oferit aquest dilluns a la vesprada en el Conservatori Professional de Música de València.

Per a Llinares, les actuacions de Císcar al capdavant de la institució van tenir "escasses respostes de resistència" perquè "no se li auditava". Açò es deu, segons ha explicat, al fet que “a Espanya existeix una politització dels sistemes de fiscalització". "Quan jo era administrador de l’IVAM es feien dues auditories molt rigoroses a l'any, per què a la senyora Císcar no se li auditava?", ha afirmat.

En aquest sentit, Llinares ha assenyalat que quan va tornar a la institució, a l'octubre de 2014, després del cessament de Císcar a l'abril del mateix any, "l'herència de Císcar continuava surant". Preguntat pel poder de Císcar en la institució, Llinares ha afirmat que "no sap" quina era la potència de l’exdirectora ni "si se li tenia por".

"Els deu anys de Císcar són difícils d'esvair de l'atmosfera de l’IVAM", ha manifestat Llinares, qui ha remarcat que quan tornà, en 2014, la seua tasca en la institució va ser "deixar els comptes clars" i "separar el museu de l'etapa anterior".

"Pot ser que l'opacitat siga crònica"

Llinares, que actualment és gerent de la Gerència de Recursos de l'Ajuntament de Barcelona, que ha engegat l'Oficina de Transparència i Bones Pràctiques del consistori d’Ada Colau, també ha assenyalat que la situació de la transparència a l’Estat "és molt endarrerida comparada amb la resta d'Europa”.

Per a l'expert, no obstant açò, "la transparència no impedirà la corrupció", però sí ha considerat que "hi ha una relació directa" entre la major transparència i els nivells de corrupció. No obstant açò, ha explicat que la "moral pública" del país influeix. "Pot ser que l'opacitat siga crònica a Espanya", ha lamentat. 
Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next