Diari La Veu del País Valencià
Marzà destaca la ‘qualitat del sistema universitari valencià’ que ha de seguir ‘millorant’
RedactaVeu / València

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport i president de l’AVAP, Vicent Marzà, ha inaugurat el III Fòrum AVAP de Qualitat Universitària, junt amb el rector de la Universitat de València i president de la Conferència de Rectors de les Universitats Públiques Valencianes, Esteban Morcillo.

En el transcurs de l’acte, el conseller ha manifestat que aquest fòrum contribueix a realitzar una reflexió sobre les millores que han d’introduir-se en el sistema universitari valencià, “un sistema molt potent i un dels referents a tot l’Estat, però que evidentment hem de continuar millorant”.

En aquest sentit, Marzà ha assegurat que per a aconseguir la millora del sistema “hem d’arribar als estàndards de qualitat de referència de les agències europees, que han participat en la jornada, i per a això pretenem que la mateixa AVAP s’adapte a aquestes necessitats i siga un organisme independent que puga certificar la qualitat dels nostres títols universitaris”.

Per la seua banda, la directora general d’Universitat, Investigació i Ciència, Josefina Bueno, ha assenyalat “el doble objectiu del fòrum que, per una banda, analitza el procés de qualitat universitària com a procés de transparència i, per una altra, com a millora de la docència i de l’aprenentatge”. Així mateix, Bueno ha destacat “la participació en el fòrum de ponents de l’àmbit universitari internacional que han pogut comprovar el nivell que caracteritza el procés de l’avaluació de la qualitat per a la millora de l’educació superior valenciana”.

“Amb aquest fòrum –ha afegit- es contribueix a donar a conèixer i situar l’Agència Valenciana d’Avaluació i Prospectiva a l’altura de les millors institucions europees i internacionals d’aquest àmbit”.

Durant la jornada s’ha posat de manifest que els títols oficials de grau, màster i doctorat que ofereixen les universitats del sistema valencià han de sotmetre’s regularment a processos interns i externs de seguiment i reacreditació en consonància amb el marc dels estàndards europeus. Al País Valencià, l’AVAP és l’agència responsable de realitzar el control extern que garanteix la qualitat de l’àmplia oferta formativa, composta per més de 250 graus i més de 400 màsters oficials.

Per a respondre les novetats que s’han produït en el context europeu, l’AVAP ha organitzat el III Fòrum de Qualitat Universitària entorn de tres eixos: el primer d’aquests tracta de donar a conèixer a les institucions d’ensenyament superior els estàndards i les directrius que la Conferència de Ministres d’Educació de l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES) va aprovar en 2015 i les seues implicacions per a les universitats. Per a aquest fi, la trobada ha comptat amb la intervenció de la directora de l’European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQA), Maria Kelo.

El segon dels eixos pretén difondre bones pràctiques per a continuar treballant en la millora de la qualitat de les titulacions oficials universitàries, concretament en les àrees d’enginyeria, ciències socials i humanitats. En aquest cas, la intervenció ha anat a càrrec de la directora de programes de la ‘Comission des Titres d’ingénieur’, de la República francesa, Teresa Sánchez Chaparro, i del director de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Castella i Lleó (ACSUCYL), Salvador Rus.

Finalment, el president de l’European Students Union (ESU), Fernando Galán, ha plantejat el paper dels estudiants en els processos de garantia de qualitat universitària, que pren cada vegada major protagonisme en aquest nou context que sorgeix després de la Conferència de Ministres de 2015.

La trobada ha reunit més de 100 assistents, entre ells, autoritats acadèmiques de les universitats del sistema valencià, professorat, personal tècnic, estudiants i representants dels consells socials. També han assistit responsables de les agències de qualitat d’Andalusia, Aragó, Madrid i Canàries, així com de l’Agència Nacional d’Avaluació de la Qualitat i Acreditació (ANECA).

Comparteix

Icona de pantalla completa