Diari La Veu del País Valencià
L’obra de Vicent Andrés Estellés es divulgarà a l’Estat i l’estranger
EFE / Madrid

La comissió de Cultura del Congrés ha aprovat hui, per unanimitat, una Proposició no de Llei del grup socialista, en la qual s’insta el Govern a participar activament en totes les iniciatives que les institucions valencianes organitzen amb motiu del “Any Estellés” i que s’implique en la difusió de la seua obra fora i dins del país.

L’ha defensat el diputat Ximo Puig, qui ha manifestat que si el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport “té alguna raó de ser ara, és la de donar a conéixer les diferents cultures hispàniques en el conjunt de l’Estat, les seues llengües i la seua literatura”, així com en l’estranger a través del Cervantes.

Puig, qui ha recordat que l’obra d’Estellés va ser “silenciada” durant el franquisme per escriure en valencià, ha indicat que és “una satisfacció enorme que torne el 2103 a tenir l’espai institucional que li correspon”.

“Immersos en una crisi deshumanitzadora, els seus versos ens serveixen de refugi, per la qual cosa és moment de reivindicar el seu paper, el seu valor en les lletres valencianes i en la literatura estatal, perquè no és només un poeta valencià que escriu en la seua llengua sinó que té vocació universal i així ha de ser considerat pel Govern”, ha dit.

El grup popular ha presentat una esmena a la proposta socialista, que va ser incorporada, “per a unificar la fórmula que s’usa per donar suport a les commemoracions, la qual cosa es farà dins el marc de la disponibilitat pressupostària”, ha dit la diputada María Ascensión Figueres, qui s’ha compromès al fet que el Cervantes porte a les seues seus les últimes publicacions d’Estellés.

Figueres ha recordat les múltiples activitats organitzades amb motiu del “Any Estellés”, en què s’han implicat institucions i associacions de tot el País Valencià, com una gran exposició, la publicació d’una antologia dels seus poemes i d’un còmic o l’edició d’un CD amb poemes musicats.



El diputat d’UPyD Toni Cantó ha celebrat l’acord “entre els dos partits grans, que no es veu sovint” i defensa que “l’únic homenatge que es pot fer és que els espanyols lligen els seus llibres, entenguen la seua poesia i posen en peu les seues funcions teatrals i els guions de les seues pel·lícules”.

Comparteix

Icona de pantalla completa