Diari La Veu del País Valencià
Comitè Escèniques: ‘S’han destinat diners públics a dit al Festival Tercera Setmana’
Sixto Ferrero / València

Comitè Escènic agrupa un seguit de companyies escèniques valencianes que a través d’un comunicat han manifestat la seua “estranyesa” davant les diferents notícies aparegudes en premsa sobre la dotació econòmica “directa a un festival d’arts escèniques en projecte, Festival Tercera Setmana d’AVETID”. Per això, Comitè Escèniques manifesta la seua “preocupació i disconformitat”.

Des de Comitè Escèniques, “mirem amb inquietud el fet que s’hagen destinat diners públics a un festival sense que aquest haja passat per cap concurs públic, recuperant així formes de fer antigues que han danyat seriosament l’estat del nostre sector”, expliquen. Afegeix que, a hores d’ara “hem sol·licitat a les diferents administracions, a qui la premsa nomena, que publiquen o ens informen en quina mesura donen suport al —susdit— festival”.

Ángeles Fayos d’AVETID, organitzadors del Festival Tercera Setmana ha volgut explicar en declaracions a aquest diari, que “no hi ha hagut un concurs públic”, però afirma que “sí que hi ha hagut un treball de fons amb el qual es vol ser integrador amb totes les companyies i sales”, uns agents que segons manifesta Fayos “representen un sector molt perjudicat per la crisi, en què les sales estan passant-ho molt malament i moltes companyies estan a punt de tancar”. A més a més, afegeix que “la iniciativa s’ha fet extensible a tothom i s’ha comunicat a través de l’Observatori”.

No obstant això, el comunicat del Comitè Escèniques manté que “en la nostra agrupació apostem per la transparència i la concurrència competitiva de tots els projectes artístics”, mostren “especial estranyesa que es salten aquest protocol d’ajudes, destinant diners a dit a un festival en projecte, coordinat per l’associació d’empresaris, encara que ja existien altres amb trajectòria, que han resistit al llarg dels anys més foscos de la realitat cultural valenciana gràcies als seus coordinadors, creadors i companyies que han treballat en ells, així com al públic assistent. També és sorprenent que no s’haja plantejat la recuperació d’un festival públic i de gran acceptació com era el VEO de València”.

Per tot això, des de Comitè Escèniques, “volem recordar a les administracions públiques el seu compromís de transparència i la necessitat de deixar de banda el clientelisme que tant bé coneixem. Per la nostra banda, com a col·lectiu que acull més de 40 companyies, creadores i creadors valencians, continuarem vigilants per tal de garantir que tots els processos que s’inicien siguen el més justos possibles per a la totalitat del sector”.

Finalment, Ángeles Fayos conclou explicant que “la idea de dur endavant el Festival Tercera Setmana és que València siga un referent de les arts escèniques i que done cabuda a tot el món”, un festival, recorda que “està impulsada per associacions que volen un festival integrador, que done visibilitat de l’escena, que no s’ha pretès ocultar res a ningú”, perquè “estem anys treballant-ho i dient que volíem fer-ho. Volem que estiguen també les companyies de Comitè”. Amb la finalitat també, d’aconseguir una “visibilitat internacional”, perquè “cal creure’s que al país n’hi ha molt de talent”, encara que, “entenc les queixes perquè el sector està fet malbé”.

Comparteix

Icona de pantalla completa