Diari La Veu del País Valencià
‘REC’ a manta: convocatòria de vídeo domèstic de l’Horta i l’Albufera
RedactaVeu / València

Artxiviu de l’Horta és un projecte que s’ha proposat registrar la memòria de l’Horta de València, de les seues gents; recuperar i conservar, a través del mitjà audiovisual i també de la creació artística, el llegat d’aquests paisatges culturals de l’aigua i el regadiu tradicional entre els quals figuren paisatges com els de l’Horta i L’Albufera de València.

El projecte disposa ja d’una pàgina web (artxiviu.org) que, segons anuncien els seus impulsors, “anirà a poc a poc incorporant continguts audiovisuals, gràfics i sonors” com ara documentals, vídeos domèstics, converses de vida, enregistraments, fotografies i intervencions artístiques.

Entre aquests continguts s’inclouran precisament els vídeos que sorgisquen de la primera edició de ‘REC’ A manta, una convocatòria que “tracta d’animar la gent de l’Horta, principalment els joves, a entrevistar i gravar en vídeo els seus majors”.

Una cultura ‘en perill d’extinció’

En aquest sentit subratllen que aquestes persones, experimentats agricultors d’ofici, “són els últims dipositaris d’uns coneixements (‘ecosabers’) i una cultura que estan en perill d’extinció, amenaçats per la pèrdua de rendibilitat i la falta de relleu generacional en aquest medi agrícola”.

Dos veïns de l’horta de Godella conversen durant el rodatge d’un documental. Foto: Fundació Assut.

Segons les bases de la convocatòria -es poden consultar en la pàgina web-, els vídeos han de ser el resultat d’una conversa o una entrevista, han de versar sobre un moment històric, una anècdota o un objecte, sempre relacionats amb la vida en l’Horta o l’Albufera, i no han de superar els cinc minuts de duració. El termini de presentació dels treballs finalitza el pròxim 30 de juny.

Amb aquesta iniciativa, els responsables del projecte, entre els quals figuren la Fundació Assut, la Universitat Politècnica de València —a través del Laboratori de Creacions Intermèdia i els departaments d’Escultura i d’Enginyeria Rural i Agroalimentària— i diversos professionals independents, volen reconèixer “la importància i fomentar l’ús del mitjà audiovisual com una eina al servei de la participació de tots en la conservació d’aquest patrimoni comú, en la posada en valor d’un llegat cultural que és essencial per a la comprensió i la sostenibilitat d’aquests paisatges agrícoles”

Més informació en aquest enllaç.

Comparteix

Icona de pantalla completa