Diari La Veu del País Valencià
Polèmica als Ports pel nou mapa per comarques

RedactaVeu / Vilafranca.

L’aparició del mapa comarcal de la Comunitat Valenciana que va llançar aquest dimarts la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori ha obert la polèmica a diversos municipis dels Ports, segons recull comarquesnord.cat.

I és que en aquest nou mapa comarcal, Vilafranca apareix a l’Alt Maestrat i Castell de Cabres i la Pobla de Benifassà figuren en el Baix Maestrat. El motiu de la polèmica està en què s’ha utilitzat la divisió comarcal proposta en 1987 per part de la Conselleria d’Administració Pública per realitzar les demarcacions territorials. Històricament i socialment es considera les tres localitats dels Ports. El mapa ha causat revolada principalment a Vilafranca que lluita per reivindicar la seua pertinença als Ports constantment. Per això, aquest dimecres es va llançar una etiqueta a les xarxes socials #VilafrancaésdelsPorts.

Recentment es van dur a terme diversos debats virtuals sobre aquesta temàtica en els quals va participar el director de l’Institut Cartogràfic valencià, historiadors, periodistes, professors i veïns. També des de l’Aplec dels Ports es va voler reivindicar la pertinença de Vilafranca als Ports, així com des d’altres plataformes com Els Ports en Moviment o Compromís per Vilafranca.

Correcció del mapa

Ara, l’alcalde de Vilafranca ha anunciat que el ple demanarà la correcció del mapa on s’inclou el poble al Maestrat. Així, i segons informa diadia.cat i el Consistori, Vilafranca demanarà la correcció del mapa editat per la Generalitat Valenciana i les Corts Valencianes en el qual s’inclou la localitat a l’Alt Maestrat i no als Ports com correspon.

El primer regidor de l’Ajuntament de VilaFranca, Óscar Tena, ha assenyalat que en el pròxim ple ordinari de maig inclourà un punt en el qual es demanarà que s’esmene l’error al mapa i es corregisca la comarcalització.

Segons Tena “nombrosos estudis certifiquen que Vilafranca històricament pertany a la comarca dels Ports. Així mateix a la localitat es troba la seu de la Mancomunitat dels Ports. Vilafranca pertany al partit judicial de Morella i manté vincles històrics amb els pobles dels Ports. A més és un dels municipis que des d’un primer moment celebra l’Aplec dels Ports”.

El nou mapa comarcal és una cartografia a escala 1:300.000 que mostra la divisió comarcal, els municipis, les vies de comunicació i les grans infraestructures, així com la toponímia oficial dels municipis i comarques fixada per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Està previst que els mapes es repartisquen principalment entre escolars que visiten properament les Corts Valencianes.

Comparteix

Icona de pantalla completa