Diari La Veu del País Valencià
Atac a l’autogovern: El TC anul·la la Llei de règim econòmic matrimonial valencià

RedactaVeu / ACN / València

Aquesta mateixa setmana la Veu anunciava la possibilitat que el Tribunal Constitucional (TC) dictaminara durant els dies següents una sentència en contra de diverses lleis singulars que formen part del Dret Civil Valencià. I la primera de les resolucions ha arribat, perquè segons s’informa des de l’Agència Catalana de Notícies el TC ha declarat nul·la la Llei del règim econòmic matrimonial de la Generalitat Valenciana, aprovada el març del 2007 i en vigor des del 2008, després d’un recurs interposat per part del Govern espanyol.

Segons han informat fonts jurídiques a l’ACN, la decisió va ser presa al ple que es va celebrar la passada setmana i es preveu que es faça pública en els pròxims dies. L’anul·lació ha comptat amb 10 vots favorables i un vot en contra, segons les mateixes fonts, i considera que es vulneren competències de l’Estat.

La Generalitat Valenciana sosté que la reforma de l’Estatut d’Autonomia del 2006 li permet legislar sobre la conservació, desenvolupament i modificació del Dret civil foral valencià. En aquesta línia i basant-se en els Furs del Regne de València, l’any 2007 va aprovar la Llei de règim econòmic matrimonial. Des de la seua entrada en vigor, la llei aplica llibertat d’elecció del règim econòmic matrimonial però preveu que si no hi ha res establert prèviament el règim aplicable siga el de separació de béns.

Es tracta de la primera sentència sobre les tres lleis del Dret Civil valencià que el Govern espanyol té recorregudes. Al recurs contra la llei de règim econòmic matrimonial s’uneix el recurs contra la llei valenciana de custòdia compartida, del 2011, i la llei d’unions de fet, del 2012, pendents encara d’una resolució per part del Tribunal Constitucional.

L’Associació de Juristes Valencians

Diversos ajuntaments ja han aprovat la moció que l’Associació de Juristes Valencians (AJV) ha presentat en la qual es demana la retirada dels recursos d’inconstitucionalitat contra les normes de dret civil valencià.

Des de Compromís han mostrat la seua indignació per aquesta possible supressió. També el president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig va enviar una carta la passada setmana al Govern espanyol reclamant la retirada dels recursos. I les Corts Valencianes també varen enviar una carta en el mateix sentit.

Comparteix

Icona de pantalla completa