Diari La Veu del País Valencià
València es tiny de negre criminal i de corrupció sense ficció amb VLC Negra
Sixto Ferrero / València

Pensar en el negre ens remet al gènere, literàriament parlant, a un gènere en boga i auge. VLC Negra tiny el cap i casal de sospites, de crims, d’assassins i investigadors. Rere un reguer de sang sempre hi ha un antagonista. Alter egos, misògins, satànics, psicòpates, han deixat lloc a corruptes, conspiracions…, que ens situen en una realitat malauradament propera, tot i que el seu discurs haja nascut de la literatura. És justament la literatura el que ens pot fer pensar que VLC Negra és només un festival de literatura de gènere, però si atenem la programació veiem que això es pot dur més enllà de les línies gràfiques del codi literari. Música, teatre, activitats infantils, gastronomia…, són disciplines artístiques que conviuen amb el pes consistent de la literatura, junt al còmic.

Dins de les trobades que comencen aquesta vesprada i que poden consultar detalladament clicant sobre l’enllaç, destaquen l’homenatge a Rafael Chirbes que faran els periodistes Mikel Labastida i Xavier Aliaga, l’Exposició dels 30 anys de Bromera, el Saqueig de la cultura valenciana amb els periodistes Alfons Garcia, Carlos Aimeur, Eugenio Viñas, Rafa Rodríguez i l’economista Pau Rausell, Escac a la corrupció amb la periodista Esperança Camps, Joan Llinares i Antonio Penadés o la Gala de Premis València Negra, són alguns encontres destacats, però no els únics.

Paral•lelament tindrà lloc els diversos Bibliofòrums, el cicle de cinema, un taller de guió de thriller policíac, un cicle de teatre on es representarà diverses vegades La soga una adaptació de Therope (1948) de Hitchcock, un estens cicle de concerts amb propostes diverses al voltant de músiques populars (jazz, blues, rock…), dos esdeveniments al voltant del còmic, així com activitats infantils amb títols tan cridaners, com innocents, com Xicotets delinqüents i Xicotets Detectius.

VLC Negra participativa

Si accedeixen a la web oficial també poden votar pel seu relat negre favorit i participar així en el procés per triar la ‘Best novel VLC Negra 2016’, la “Mejor novela VLC Negra 2016’ i la ‘Millor novel•la VLC Negra 2016’. Però també poden votar per triar quin serà el guanyador del III Certamen de Curts #60EnNegro 2016.

Invitats destacats

Enguany VLC Negra compta amb invitats com l’escriptor francès Pierre Lemaitre qui ha estat Premi Goncourt i fou el primer premi Best Novel VLC Negra i que acaba de veure publicada Camille (Bromera/Alfaguara, 2016), novel•la que tanca la saga protagonitzada per l’inspector Verhœven.

L’italià Antonio Manzini, polifacètic creador, també hi serà per tractar de posar llums a “les ombres de Schiavone” l’investigador creat pel romà.

Igualment, però en veu d’Àlex Martín, tindrà protagonisme Rafael Tasis (1906-1966), escriptor de La bíblia valenciana, però també d’Un crim al Paral•lel. Tasis escriví la novel•la exiliat a París pels tombs de 1944 en català normatiu, sovint s’ha dit que és la primera novel•la negra en català i, a més a més, tot i la seua ambientació al Barri Gòtic de Barcelona, compta amb elements ben nostrats. En el mateix sentit, Ernesto Mallo portarà fins a València el ‘Borges criminal’ on l’escriptor argentí Jorge Luís Borges també serà protagonista.

Comparteix

Icona de pantalla completa