Consol Castillo ha hagut d'esperar un intèrpret per declarar en el cas Nóos

La jutgessa li ha indicat que hauria d'haver avisat prèviament que la seua intervenció anava a ser en valencià per buscar un traductor

RedactaVeu / ACN / Palma

L’Audiència de Palma ha ajornat aquest divendres la declaració com a testimoni al cas Nóos de la regidora de Compromís a l’Ajuntament de València, Consol Castillo, a causa del seu dret a intervenir en valencià. Castillo ha iniciat la seua declaració per videoconferència i en intervenir en la seua llengua la jutgessa que presideix el tribunal li ha indicat que tenia dret a fer-ho, però que ho hauria d’haver previst amb antelació per buscar un traductor, atès que no tots els membres de la sala la podien entendre. La regidora ha pogut declarar finalment després que l’Audiència de Palma trobara un intèrpret.

La declaració ha durat pocs minuts i ha tractat sobre l’escrit que el grup municipal Compromís va remetre a la Fiscalia sobre la celebració de les cimeres València Summit, organitzades per l’Ajuntament de València amb l’Institut Nóos. Castillo ha estat preguntada si va ser testimoni de les actuacions i ha remarcat que va presentar una moció per demanar una comissió d’investigació sobre els contractes.

“Declare a Palma, no a Cuenca”

A través de les xarxes socials del grup polític Compromís han fet públiques unes declaracions de Consol Castillo on s'expressava així “Declare a Palma, no a Cuenca”. També han manifestat que la declaració de Castillo era per combatre la corrupció del cas Nóos i així “aportar més informació i aconseguir que paguen pel que han fet i ens tornen tots els diners que ens han saquejat”. A més, continuaven dient que “com que tenim eixa ferma convicció per defensar tots els drets de totes i tots, no ens pleguem a les exigències de hablar castellano que fan que la justícia estiga molt lluny de ser normal al nostre país. És el dret de cadascú parlar la llengua oficial que vulga”.

La Veu del País Valencià
 

Comentaris

Jan Quan el cabet no dona
11.
#9 Primer de tot que un valencià parle valencià no es cap cosa extranya. Es un dret reconegut a l'estatut, a la Constitució i a la carta de drets lingüistics de l'Unió Eropea. De tal manera que declara en Valencià perqué li dona la gana, que per aixó es undret.

Segon. Saps contar? Tu creus que aquesta dona ha sigut beneficia per l'Imersió lingusitica? Es que dius unes estupideses que...
  • 0
  • 0
AMARCORD Oliva
10.
#9 Bon dia "españolote". Anem a deixar les coses clares o a aclarir-te els teus pesars: És evident que tots els valencians, entenem i parlem el castellà amb notable correcció, però per qüestions d'estatus emprem el valencià perquè el castellà, és la llengua de les putes i de la Guardia Civil. Com tu comprendràs, hem de tindre cura a l'hora de parlar, no siga cosa que ens confonguen. A ma casa han lluitat molt per donar-me un preuat patrimoni (cultural), i no hi puc ser quelcom...
  • 0
  • 0
Hola catalanes REINO DE VALENCIA
9.

¿Que pasa que esta señora no sabe hablar castellano? ...pues si que ha hecho daño la inmersión lingüística catalanista.

Eso o directamente es una "paleta" que no valora ni respeta nuestra lengua castellana.

  • 0
  • 3
Trangènica
8.
Constitución Española, 1978.

Artículo 3

1. El castellano es la lengua española oficial del Estado. Todos los españoles tienen el deber de conocerla y el derecho a usarla.

2. Las demás lenguas españolas serán también oficiales en las respectivas Comunidades Autónomas de acuerdo con sus Estatutos.

3. La riqueza de las distintas modalidades lingüísticas de España es un patrimonio cultural que será objeto de especial respeto y protección.


ESTATUT D’AUTONOMIA DE LES ILLES BALEARS

Article 4
La llengua pròpia
1. La llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, tindrà, juntament amb la castellana, el caràcter d’idioma oficial.
2. Tots tenen el dret de conèixer-la i d’usar-la, i ningú no podrà ser discriminat per causa de l’idioma.
3. Les institucions de les Illes Balears garantiran l’ús normal i oficial dels dos idiomes, prendran les mesures necessàries per assegurar-ne el coneixement i crearan les condicions que permetin arribar a la igualtat plena de les dues llengües quant als drets dels ciutadans de les Illes Balears.
  • 2
  • 0
Josep Cullera
7.

Un 10 per a Cònsol i de rebot guanya també Compromís .Que serveisca d'exemple.Eixos son els polítics que ens calen.

  • 1
  • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat