Diari La Veu del País Valencià
PP i C’s posen entrebancs per reobrir RTVV
Jose Soler / ACN / València

L’esborrany ha prosperat després de cinc sessions de treball, amb els vots a favor de PSPV, Compromís i Podem, l’abstenció de Ciutadans i el vot en contra del PP. Diferents grups han anunciat que presentaran esmenes prèvies a la votació i aprovació definitiva de la llei que ha de permetre recuperar el servei de ràdio i televisió públiques, prevista per al final del mes de juny. L’aprovació definitiva de la llei permetrà iniciar les emissions, previsiblement a la tardor d’aquest 2016, tres anys després del tancament de Ràdio Televisió Valenciana.

Durant les intervencions prèvies al torn de votació, el síndic de Podem, Antonio Montiel, ha anunciat que el seu grup convidarà al fet que es presente de manera immediata la proposició de llei i que introduirà esmenes amb l’objecte de modificar l’esborrany per introduir una autorització al govern perquè es puguen autoritzar les transferències de crèdit necessàries. Així mateix, en relació amb els extreballadors Montiel ha anunciat que vol introduir una millora tècnica per garantir l’excepció a la temporalitat i transformar-la en borses de treball. “Confie que amb això trenquem una anomalia democràtica i recuperem un servei públic bàsic per als valencians i valencianes”, ha conclòs.

En relació amb els extreballadors, el diputat de Ciutadans Antonio Subiela ha dit que el seu partit no preveu “opció a debat” atès que un nou ens no pot heretar els problemes de l’anterior. “A més, se n’han creat de nous, dividint els treballadors entre els que han passat un procés selectiu i els que no”, ha indicat, afegint que “per això, el millor haguera estat reobrir l’anterior”. Subiela ha anunciat l’abstenció però ha deixat la porta oberta al fet que en el procés que queda per endavant C’s s’hi puga sumar, millorant la llei.

El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha defensat els treballs de la ponència i ha desitjat que els grups s’aproximen al consens en el treball parlamentari. Ferri ha dit que la llei ha introduït millores en matèries d’igualtat de gènere i respecte a les minories, així com millora en períodes transitoris, que camina cap a un espai audiovisual en llengua pròpia com a element vertebrador de la societat, amb òrgans de govern independents i que busca pluralitat amb el consell de la ciutadania .

La diputada del PSPV, Rosa Peris ha defensat el document com l’inici d’un projecte que representa la modernitat, la participació i que va cap a la pluralitat, la igualtat, la proximitat, la qualitat i que “passa del passat”. En aquest sentit, ha dit que molts dels mecanismes de control, amb majories reforçades, s’introdueixen és “perquè no ens torne a passar el que ens va passar en el passat”. Peris ha dit que la televisió serà “desgovernamentalitzada”.

El diputat del PP Jorge Bellver ha lamentat que el document no empre com a base la llei que els popular varen impulsar el 2012 per reformular RTVV i que en canvi s’haja utilitzat la llei canària. En aquest sentit, Bellver ha indicat que el document aprovarà “la mateixa llei que es va dissenyar el 2012 però amb menys treballadors”. El portaveu del PP ha anunciat esmenes per millorar el document i ha desitjat que la resta de grups s’incorporen a l’acord.

Comparteix

Icona de pantalla completa