Els lletraferits s’inspiren amb el ‘Llagostí literari’ de Vinaròs

9 maig 2016 01:00h

Mariola Nos / Vinaròs.

Dissabte passat, Vinaròs va acollir la sisena edició de la festa gastronomicoliterària ideada per Francesc Mompó i Ramon Guillem que, aquesta vegada, va retre homenatge al producte vinarossenc per excel·lència: el llagostí. Com a novetat, enguany, la literatura eixia al carrer per a ser compartida amb el públic.

El Mercat Municipal de la ciutat, primer punt de lectura dels escrits, s'omplia d'escriptors, amics, veïns i periodistes al voltant de les onze del matí i l'amfitriona d'enguany, Mariola Nos, en un espai adequat per a la recepció, saludava i explicava a tots els assistents el recorregut pel centre de la ciutat i que els punts de lectura següents serien el forn de pa Ca Massita i la llibreria Espai Mariola Nos. Per acabar, una visita a la Fundació Caixa Vinaròs i un bon àpat al restaurant Rafael Lo Cristalero. Marc Albella, regidor de Cultura, va acompanyar tots els escriptors en el seu recorregut i agraïa a aquests, igual que a l'amfitriona, el fet d’haver triat Vinaròs i el llagostí per a aquestes jornades tan suculentes. Francesc Mompó explicava, seguidament, que les jornades consisteixen a escriure un text curt, del gènere que l'escriptor decideix, sobre allò que es menja  i que s'havien organitzat ja  en llocs com Catarroja (Anguila literària), Otos (Bolet literari), Xàtiva (Cassola literària), Oliva (Figatell literari) i Sagunt (Xai literari). A més, agraïa a l'escriptor Josep Antoni Alonso la seua ajuda en l'organització de les jornades per a donar pas, tot seguit, a les primeres lectures. I així, a peu de Mercat, el llagostí vinarossenc va ser lloat en el primer punt de lectura per Mari Carmen Sáez, Alba Fluixà, Joan Avinyó, Manel Alonso Català i Núria Cadenes.


Després d'una visita obligada pel centre de la ciutat i una xicoteta parada baix de l'escultura Transmutació de l'artista Garcia Bel, Helena Guimerà rebia tothom al seu forn de pa tradicional Ca Massita, on explicava que era un forn implicat en fer poble i país. I, aquesta vegada, el llagostí va ser lloat per Àngels Guimerà i Antoni Rovira. Tot seguit, mirades als exteriors de l'església arxiprestal de Vinaròs, l’Ajuntament i la casa modernista Giner per arribar pel carrer Major a la llibreria Espai. Aquest cop amb la presència d'Enric Plà, l’alcalde de Vinaròs, que va acompanyar els escriptors des d'aquest moment fins al final de la jornada. La llibreria Espai Mariola Nos ja era coneguda per algun dels escriptors de primera mà; d’altres, ho van fer llavors. Un moment intens per a la llibretera i amfitriona de l'acte pel fet de veure tants i tan bons escriptors a casa. Ramon Guillem, Pep Alonso, Núria Pujolàs, Josep Usó i Josep Antoni Fluixà foren els encarregats de les lectures.

I des d'allà a la Fundació Caixa Vinaròs, on Nati Romeu, en representació de la fundació, acollia encantada escriptors i acompanyants i els orientava en la visita que podien realitzar: l’arxiu, les exposicions, la sala Sebastià Miralles i la sala Peiró Coronado per acabar en l'auditori Carles Santos i al voltant del seu piano amb una petita degustació de cócs de Ca massita. Xerrada agradable, foto de grup i passeig cap al restaurant Rafel Lo Cristalero, on més de cinquanta comensals van donar bon compte dels plats.  Les lectures, aquest cop, de la resta dels assistents: Francesc Mompó, Lluís Alpera, Vicent Penya, Hermini Pérez, Jordi Solè, Berna Blanc, Francesc Arnau, David Vidal, Eusebi Morales, Jaume Pérez Montaner, Isabel Robles, Manel Vallès, Sergi Durbà, Roser Furió, Francesc Mesquita, Francesc Collado, Mercè Lloret, Octavi Monsonís, Carles Molins, Lluís Roda, Manel Joan i Arinyo i Mariola Nos. Uns escrits que, aquest any, gràcies a l'Ajuntament i a la Fundació Caixa Vinaròs, quedaran per a la posteritat amb l'edició d'un llibre.

Abraçades, comiats i foto de grup en l'escultura del llagostí de Vinaròs, obra de l'escultor Ferr.

L'any que ve, més!


 
next