Diari La Veu del País Valencià
Objectiu: Reduir a la meitat els residus contaminants de la costa de València
RedactaVeu / València

Activistes de Surfrider Espanya, Greenpeace, Retorna i Amics de la Terra van realitzar aquest diumenge, 8 de maig, una neteja en la costa valenciana en el marc de la jornada de neteja europea ‘Let’s Clean Up Europe’.

Durant aquest cap de setmana s’han organitzat centenars de neteges a tot Europa en el marc de la iniciativa ‘Let’s Clean Up Europe’. Al País Valencià, quatre organitzacions s’han unit per a realitzar una neteja a la platja de la Patacona, a Alboraia, amb la finalitat de denunciar l’abandonament de residus i reivindicar sistemes de gestió que aborden el problema.

Amics de la Terra ha explicat mitjançant un comunicat que unes 16 persones van estar recuperant residus abandonats al llarg de 200 metres de línia costanera, un total de 1.300 litres de volum. En la caracterització realitzada després de l’acció, s’ha detectat que aproximadament un 75% del volum eren botelles de plàstic de diferents begudes i llandes de refrescs i cerveses. També s’ha trobat un nombre significatiu de bosses de plàstic, burilles i bastonets de les oïdes que, encara que en volum no siguen tan representatives, a causa de la seua elevada presència es torna necessari posar en marxa mesures efectives per a reduir el seu abandonament. Altres residus que van trobar, en menor quantitat, han sigut restes de plàstic de difícil identificació, botelles de vidre, restes tèxtils i residus de productes higiènics (residus higiènics i sanitaris).

Residus recollits a la Patacona. Foto: Amics de la Terra.

Durant la recollida de residus, els voluntaris es van trobar una escena impactant: una tortuga sense vida en la platja. Segons argumenta aquesta entitat ecologista, més de la meitat de les tortugues marines han ingerit plàstic, una de les principals causes de mort i afeccions en aquests animals marins (2).

Envasos retornables

La ciutadania ha d’augmentar el seu nivell de consciència i evitar l’abandonament de residus, manifesta Amics de la Terra en el seu text. No obstant això, recriminen que les administracions públiques i la indústria tenen una gran part de la responsabilitat i les solucions estan en les seues mans. En aquest sentit, la mesura anunciada per la Generalitat de tornar a vendre els envasos de beguda amb dipòsit, fent els envasos retornables, es mostra encara més necessària amb els resultats obtinguts en aquestes neteges, ja que es reduirien dràsticament els residus abandonats en establir un dipòsit econòmic recuperable (les primeres anàlisis estimen que podria ser de 10 cèntims) per a aigua, refrescos, sucs i cerveses una vegada es retornen.

Prohibir la distribució de bosses de plàstic gratuïtes

Al seu torn, Surfrider Espanya, Greenpeace, Retorna i Amics de la Terra consideren indispensable aplicar altres mesures com prohibir la distribució de bosses de plàstic gratuïtes d’un sol ús per a reduir el seu consum desmesurat i posterior abandonament, el canvi en el disseny de productes com els bastonets de les oïdes (per exemple, fabricar-los de paper i no de plàstic), ja que a causa de les depuradores acaben en el mar i, per últim, la realització de campanyes per a reduir l’abandonament de burilles.

Grup de voluntaris en la Patacona. Foto: Amics de la Terra.

Reducció

Amics per la Terra continua explicant que la primera R de la jerarquia de residus, la Reducció dels residus en origen, és a dir, en la seua fabricació, és la premissa que evitaria l’abandonament de residus d’una forma més eficaç; molts productes d’usar i tirar són recursos valuosos que acaben malgastats en entorns naturals i urbans.

Des d’aquest comunicat, l’entitat ecologista anima la Generalitat a seguir amb els seus plans a través d’iniciatives com tornar a vendre els envasos, com ara els de l’aigua, refrescs, sucs i cerveses, amb dipòsit que reduïsquen l’abandonament de residus o la separació de la matèria orgànica en origen, anunciada recentment, fet que incrementaria els percentatges de reciclatge del País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa