Diari La Veu del País Valencià
Podemos i IU tanquen un preacord per anar junts el 26J
ACN / Madrid

Podemos i IU han tancat aquest dilluns un preacord per concórrer junts a les eleccions del 26J segons han informat les dues formacions a través de comunicats de premsa. Aquest serà sotmès a consulta en les seues bases aquest dimarts i dimecres 10 i 11 de maig.

De moment, l’acord abraça les “línies generals” de la coalició i els secretaris d’organització dels dos partits. Pablo Echenique (Podemos) i Adolfo Barrena (IU) treballen per consensuar en les pròximes hores un text definitiu. Les fues formacions es presentaran a les eleccions com a coalició i compartiran espais gratuïts i propaganda electoral. L’acord afecta tot l’Estat a excepció de Catalunya, el País Valencià i Galícia, on Podem i IU ja estan integrats en les confluències d’En Comú Podem, Compromís i En Marea.

S’espera que en les pròximes hores les dues formacions facen públics detalls de l’entesa com que han d’incloure la marca que apareixerà a les paperetes –on constaran, en qualsevol cas, les sigles d’IU- i el repartiment de llocs a les llistes electorals. Els dos partits concorreran a les eleccions amb programes diferents i faran campanyes paral·leles durant les quals només coincidiran en alguns actes.

L’acord exclou les confluències

Segons fonts d’En Comú Podem i de Podemos, l’acord assolit amb IU exclou les confluències En Comú Podem, Compromís i En Marea, on Izquierda Unida ja està integrada. L’objectiu, segons les fonts, és que es presenten coalicions diferents a les eleccions del 26J: a l’Estat, la que formaran Podemos i IU, i a Catalunya, el País Valencià i Galícia, les confluències, de manera que aquestes últimes puguen disposar d’arguments per aconseguir grup propi al Congrés dels Diputats la pròxima legislatura.

Garzón i Iglesias caminen junts poc després de fer-se públic que IU i Podemos concorrerien plegats a les eleccions. Foto Podemos.

Relacions al Congrés

Una vegada superats els comicis, les dues formacions hauran d’establir un sistema de representació al Congrés dels Diputats i al Senat. Fins ara, els dos partits han abordat la possibilitat de formar un grup federal –semblant al que Podemos ha configurat amb En Comú Podem i En Marea aquesta legislatura- on es repartirien els temps. El nom del grup inclouria també les sigles d’IU, que se sumarien a les de Podemos i a les de les confluències en el cas que aquestes no disposen finalment de grup propi o marxen al Mixt com va fer Compromís, tot i que IU també té oberta també la possibilitat d’anar-se’n al Mixt per mantenir la visibilitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa