Diari La Veu del País Valencià
Puig aposta per un Acord Valencià malgrat la negativa de Sánchez a Iglesias
RedactaVeu / València

El PSPV-PSOE es desmarca clarament de la línia marcada pel líder socialista Pedro Sánchez, que aquest mateix matí ha rebutjat la proposta de la formació de Pablo Iglesias per a concórrer en una candidatura conjunta al Senat.

Així, l’Executiva Plenària del PSPV-PSOE proposa un Acord Valencià –amb Compromís i Podemos- en el Senat basat en tres eixos programàtics: la reforma de la Constitució “per a actualitzar-la als nous temps”; impulsar una reforma del model de finançament autonòmic “que ens tracte amb justícia i reconega el deute històric”; i aconseguir que els Pressupostos Generals de l’Estat garantisquen les inversions “que ens corresponen respecte a la nostra població i l’impuls definitiu del Corredor Mediterrani”.

L’objectiu és negociar amb Compromís i Podem “per a aconseguir de cara a les pròximes eleccions generals del 26 de juny un Acord Valencià en el Senat “que contribuïsca a desplaçar el PP”.

En el comunicat de premsa fet públic aquesta vesprada pels socialistes valencians es subratlla: ”Si no acabem d’una vegada amb l’infrafinançament i la infrainversió que injustament patim i que amb el PP s’han accentuat, l’autogovern no és viable i estan en risc tots els avanços aconseguits en aquests mesos i els que puguem aconseguir en el futur”.

A més, en la mateixa nota es recorda que les eleccions del passat mes de maig “van suposar un canvi històric a la Comunitat Valenciana” ja que “per primera vegada en 20 anys les forces de progrés tenien majoria en les Corts Valencianes i el PP passava a l’oposició”. També que “gràcies a la capacitat de diàleg i enteniment entre el PSPV-PSOE, Compromís i Podem es va aconseguir l’Acord del Botànic que va permetre formar un Govern progressista”.

Aquest canvi, segons el PSPV “ha permès que en poc més de 10 mesos a les víctimes de l’accident del metro se’ls haja demanat perdó i obert una Comissió d’Investigació en les Corts, que la Sanitat torne a ser universal i que els pensionistes amb rendes baixes no paguen pels medicaments”. Com també que ha permès “que es derogue el copagament confiscatori als dependents, que els xiquets i xiquetes no hagen de pagar els seus llibres de text, que es reoriente la política econòmica per a impulsar la creació d’ocupació i que la normalitat democràtica haja tornat a totes les institucions valencianes”.

Per això, el PSPV-PSOE destaca que “aquest procés de reparació i recuperació econòmica i social necessita per a continuar d’un canvi també en el paper de la Comunitat Valenciana a Espanya”.

“Encara que gastem el 94% de la mitjana de les CCAA el nostre dèficit i el nostre deute no paren de créixer. Per tant, tenim un problema d’ingressos i no d’excés de despeses. El mateix succeeix amb les inversions de l’Estat que mai han aconseguit el nostre pes en població. A més, en els últims 5 anys del PP, s’han retallat 10 punts més en la CV que en la resta d’Espanya, ajornant sine die inversions estratègiques com el Corredor Mediterrani”, indica el comunicat.

Per aquestes raons i “des de l’autonomia de cada partit polític, des de l’esperit de diàleg i enteniment, però també des del convenciment que la situació de la Comunitat Valenciana ho necessita”, l’Executiva Plenària del PSPV-PSOE proposa negociar amb Compromís i Podem “per a aconseguir de cara a les pròximes eleccions generals del 26 de juny un Acord Valencià” en el Senat, “que és la cambra territorial, on de forma conjunta puguem defensar la viabilitat del nostre autogovern i el futur de la Comunitat Valenciana”.

Comparteix

Icona de pantalla completa