Diari La Veu del País Valencià
Com Sona l’ESO porta l’òpera ‘M1S1M’ a la Primavera Educativa
Sixto Ferrero / València

El projecte Com Sona l’ESO va nàixer fa 16 anys a les aules de música de l’educació pública valenciana. Enguany celebra la 17a edició, una fita que marcarà d’alguna manera un punt d’inflexió en aquest projecte educatiu de naixença i consciència pública.

Josep Alcover, un dels responsables de la creació i organització de Com sona l’ESO, explicava a La Veu que des d’un primer moment el projecte “naix al País Valencià”, però que en un moment donat “s’obri als territoris que vulguen participar”, per això, des de fa ja diverses edicions, tant els alumnes com els professors que participen en Com Sona l’ESO, són vinguts de les Illes, Catalunya i el País Valencià. Tanmateix, explica el professor de música, “s’ha obert a tothom qui vulga participar, l’únic requeriment és que el text s’ha de cantar en valencià”. Fins i tot, afegia el docent “s’han interessant pel projecte territoris d’arreu de l’Estat a nivell pedagògic, per la qualitat, i pel resultat final que és molt professional, però fins ara no s’han animat a participar”.

Ahir, assajant M1S1M.

El projecte Com Sona l’ESO

En juny, una vegada el curs ha tocat a la fi, un grup de docents comencen a pensar com serà la següent edició del projecte musical-educatiu Com Sona l’ESO. “Es decideix què es farà”, ens segueix explicant Alcover, “s’escriu la música, s’escriuen els textos, es decideixen les coreografies,…”. Seguidament, s’obri un termini perquè els centres puguen adherir-se al projecte, “s’envien les partitures i es pengen vídeos demostratius” que serviran d’exemple, i “els docents de música treballaran les partitures a les seues classes, per a després fer una selecció de l’alumnat que vol participar en el concert”.

Perquè quede clar, Com Sona l’ESO “no és una activitat extraescolar, sinó que és un projecte pedagògic que s’imbrica dins de la rutina didàctica de les classes de música”, on entre altres coses, es treballen conceptes musicals però “igualment eixos transversals de l’educació i competències bàsiques”, com podran veure més endavant.

L’òpera M1S1M de Com Sona l’ESO en un autobús de l’EMT de València.

Cada any la representació té lloc a un poble amb la intenció “de rodar pel territori”, indica Josep Alcover.

Al remat, dur endavant un projecte anual d’aquesta envergadura, tot un espectacle de gran format, des de l’educació pública comporta unes despeses que són repartides entre els centres participants, “amb l’ajuda dels ajuntaments que sempre ens han fet costat”, però emfatitza Josep Alcover que “sempre hem sigut independents i ens hem autogestionat econòmicament”, això el professor vol posar-ho en vàlua, encara que fins ara reconeix, la Conselleria s’havia interessat més aviat “poc”, enguany “repetirem l’espectacle perquè la Generalitat ens ha donat un suport molt més fort”. Enguany, la Conselleria d’Educació aprofitant l’avinentesa de la Primavera Educativa que començarà de manera oficial divendres al llit del Túria, ha convidat el projecte a participar, i així mateix, divendres de vesprada representaran l’òpera M1S1M.

Muntatge de l’escenari al llit del Túria.

Abans però de l’estrena de divendres a València, dijous a les 20.30h, participaran en Ballem València portant els balls de plaça i la música a càrrec dels alumnes i professors participants en aquesta edició de Com Sona l’ESO.

Ahir, assajant l’òpera M1S1M.

M1S1M, una òpera per “reflexionar sobre la tecnologia”

Enguany serà una òpera, amb totes les connotacions, elements i sinergies que el terme i la forma musical defineix. Comptaran amb una banda de 80 músics que dirigirà Alexis Calvo, i entre tots els participants de l’educació pública en seran 1.460 els participants que durant endavant l’òpera.

M1S1M és una òpera que ens traslladarà al futur a través dels tres actes, amb un interludi entre el primer i segon que constarà de la projecció d’un documental per explicar a l’espectador que és M1S1M.

>

El muntatge ha constat de composar la música, escriure el llibret, idear la coreografia i la dramatúrgia, planificar maquillatge i atrezzos… tot a càrrec dels docents organitzadors. En eixe sentit apunta Alcover, “no hi ha cap direcció, sinó que som un grup els qui ho portem endavant i tots som importants”, de fet “sis docents fem les partitures i el projecte, però el passem als altres professors que van dient i aportant la seua”.

“M1S1M és el personatge principal”, ens explica el professor, i “enguany el cor es reforça perquè volem donar-li importància, és M1S1M, i per això el cor es mou per l’espai”, un fet que descriu com “visualment molt potent”.

Ahir, assajant M1S1M.

Pel que fa a l’argument, ens revela que M1S1M “representa els avanços tecnològics, la mateixa tecnologia creada pels humans, i la idea ha estat treballar la tecnologia a l’aula, la tecnologia fins a quan, un eix transversal de l’educació, ja que hem reflexionat al voltant d’on són els límits de la tecnologia”.

Finalment, Josep Alcover conclou afegint que els projectes de Com Sona l’ESO, “són un espectacle de culte, i la gent se sorprèn quan ho veu”, no obstant això, afegeix “allò que veurem és el final d’un projecte. Un projecte educatiu que ja ha passat, perquè s’ha fet un treball a l’aula, i ara el que queda és gaudir de l’espectacle”.

Comparteix

Icona de pantalla completa