Diari La Veu del País Valencià
Puig anuncia la Llei Valenciana d’Educació i la reducció ‘al màxim’ de la ràtio educativa
Europa press / València

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha avançat aquest dijous que el Consell emprarà els “pocs recursos” que disposa per a treballar en aconseguir una educació “de màxima qualitat” i “en els pròxims dies” el Govern valencià aprovarà un decret en el qual “es reduirà el màxim d’alumnes per aula en totes les etapes educatives”.

Així ho ha anunciat durant la sessió de control en les Corts Valencianes, davant la pregunta de la portaveu del PP, Isabel Bonig, sobre la política educativa del Consell i si s’atendrà “el clam social” que demana el canvi d’aquesta. Sobre aquest tema, Puig ha indicat que “el clam social, el que hi havia era contra la política del PP dels últims 20 anys”, que va deixar “un 37% de fracàs escolar”.

Bonig, que ha saludat els directors i representants de l’ensenyament concertat presents en l’hemicicle, ha criticat que el Consell “vol convertir l’educació concertada en el problema, tot i que saben que és part de la solució i fins i tot alguns dels diputats de la seua bancada porten els seus fills a aquests col·legis”.

Per a la portaveu ‘popular’, “ataquen la concertada, especialment la catòlica, perquè té un ideari” i ha censurat que “pretenen degradar l’educació eradicant la llibertat d’elecció i amb la persecució de l’excel·lència” i dels principis de mèrit i capacitat”. Així, s’ha preguntat quin és el millor sistema: “El que deixa als pares la llibertat de triar o aquell que es deixa en mans de la burocràcia i, quan no, de la planificació i el sectarisme”.

El president ha assegurat que l’educació és “la palanca del futur” i ha reconegut que el Consell “sí que té ideologia en aquest tema, la de la igualtat i la que decidisquen les famílies, no les empreses”. A més, ha incidit que “no hi ha cap atac a l’escola concertada” i ha apuntat que finalment en l’arranjament escolar s’eliminen tres aules al no tenir suficients alumnes. “Ja em dirà l’atac…”, ha agregat, per a recordar que el PP va tancar més de 600 unitats en l’ensenyament públic.

Ha defensat que el que fa el nou Consell és complir la llei que regula els concerts educatius, sempre amb l’equitat com a principi i permetent que “tots els xiquets tinguen les mateixes oportunitats”, sempre “des de l’interès general i no des del de les empreses”.

Puig ha anunciat el decret per a la reducció de ràtios i també ha destacat el pla d’infraestructures educatives de la Conselleria d’Educació, respecte al qual ha dit que “els 1.000 milions de sobrecostos de Ciegsa” haurien permès acabar amb els barracons. Per açò, s’ha dirigit als ‘populars’: “Com a mínim, esperen uns anys per a poder avaluar les polítiques educatives”.

“Mediocritat i catalanisme”

Per la seua banda, la diputada del PP Beatriz Gascó ha recalcat que al Consell “no li agrada la concertada” pel seu ideari propi, que està “molt lluny de la mediocritat i el catalanisme que estan intentant imposar en la pública”, i també ha criticat “l’anticatolicisme del Govern valencià”, mentre que la portaveu adjunta, María José Català, ha censurat els “insults” a la concertada, a la qual “no paren d’assenyalar per a injuriar-la”.

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha insistit que el Consell està “complint la Constitució i també el Codi Penal”, i ha recordat el cas ja judicialitzat sobre pagaments presumptament irregulars a alliberats sindicals en la concertada. “Açò és el que s’ha acabat ara i és el que els molesta, hi ha un Consell que compleix la llei”.

També el conseller d’Educació, Vicent Marzà, s’ha preguntat “quin atac és baixar les ràtios també en la concertada” si el PP permetia “28 xiquets en classes amb 14 autoritzats”, ha assegurat que s’està “mirant pels xiquets, no pel negoci d’alguns”, i ha defensat que “l’escola la trien les famílies i no viceversa”. “A qui defensen, als xiquets que amuntegaven en classe? Estan darrere d’un negoci que hem dit que s’ha acabat”, ha resolt.

“No estem pel nacionalcatolicisme”

També en matèria educativa, el portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha preguntat a Puig sobre la seua valoració de l’arranjament escolar per al pròxim curs, que suposa 442 aules més, sobre la qual cosa el president ha destacat que s’ha realitzat una planificació “ordenada” tenint en compte les necessitats reals d’escolarització, l’oferta existent i la reducció de ràtios.

Així mateix, ha destacat que “l’educació no és un espai de confrontació i no ha d’usar-se com a arma carregada de politització i electoralisme”. Ha recordat que el Consell plantejarà una Llei Valenciana d’Educació en la qual “s’escoltarà a tothom”. No obstant açò, ha advertit que el Consell no està “pel nacionalcatolicisme, sinó per una educació “en valors, concretament en els valors democràtics, que unisquen i no adoctrinen”.

Comparteix

Icona de pantalla completa