Diari La Veu del País Valencià
Vilafranca demana la rectificació del mapa de comarques

Comarquesnord.cat

Vilafranca, municipi de la comarca dels Ports, ha demanat a la Generalitat Valenciana la rectificació del Mapa de les Comarques de la Comunitat Valenciana que es presentava la passada setmana. Vilafranca, novament, apareix com a municipi pertanyent a l’Alt Maestrat en aquesta publicació, mentre que Castell de Cabres i la Pobla de Benifassà apareixen al Baix Maestrat. També altres municipis de la demarcació han reclamat com el cas d’Atzeneta del Maestrat, inclòs a la comarca de l’Alcalatén. La inclusió de Vilafranca a l’Alt Maestrat ha provocat gran quantitat de reaccions a les xarxes socials, des d’on es demana una solució definitiva a aquesta situació per part de la Generalitat.

Aquesta qüestió ha estat motiu de debat al ple ordinari de l’Ajuntament de Vilafranca, amb un punt exclusiu al voltant d’aquest tema, que comptava amb una unanimitat total. El consistori sol·licitarà que es rectifique la qüestió i s’incloga Vilafranca a la comarca dels Ports.

Des de Compromís per Vilafranca també es presentava una moció per demanar que s’incloga correctament el municipi en el mapa de les comarques. Queda clar que Vilafranca és dels Ports per múltiples raons històriques, polítiques o judicials. La moció eixia endavant per unanimitat amb un contingut semblant al tractat al punt anterior del ple ordinari.

Imatge de la campanya

Des d’Els Ports en Moviment també s’han pronunciat al voltant de la qüestió, demanant una ràpida rectificació de la Generalitat Valenciana a la ubicació de Vilafranca al mapa. Sembla que amb l’actual publicació es repeteix una errada arrossegada des dels anys 80. Es tracta d’una gran incongruència ja que existeixen moltes raons històriques que relacionen Vilafranca a la comarca dels Ports, com la de rebre l’any 1691 la independència de les aldees de Morella o la de no pertànyer mai al Maestre de l’Ordre de Montesa. Des del col·lectiu comarcal es demana que l’Ajuntament de Vilafranca prioritze l’assumpte, fet que s’ha produït ja en sessió plenària.

El tema ha estat prou polèmic a les darreres jornades. Fins i tot pel whatssap està corrent una imatge amb el mapa de la comarca dels Ports amb els seus 17 municipis i el lema “Vilafranca és dels Ports”. S’espera que es rectifique la publicació del mapa de comarques i que cada municipi estiga al lloc on li correspon.

Notícia publicada a comarquesnord.cat

Comparteix

Icona de pantalla completa