Anticorrupció demana 11 anys de presó per a Cotino i 40 per a Pedro García

Presó per les contractacions irregulars en la visita del Papa
13 maig 2016 01:00h
Juan Cotino i Pedro García.
EP / Madrid

La Fiscalia Anticorrupció ha demanat condemnar, a 11 anys de presó, a l'expresident de les Corts Valencianes i exdirector general de la Policia Nacional, Juan Cotino, per "impulsar activament" la contractació d'una empresa pantalla de la trama Gürtel en la retransmissió de la visita que el papa Benet XVI va fer a València els dies 8 i 9 de juliol de 2006.

El Ministeri Públic acusa Cotino de quatre delictes de malversació de cabals públics, frau en l'administració pública, suborn passiu i prevaricació continuada, mentre que sol·licita que siga inhabilitat durant 10 anys per a l'exercici de la funció pública. La pena més alta la dirigeix contra qui fou director de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV), Pedro García Gimeno, per a qui sol·licita 40 anys de presó.

En el seu escrit, el fiscal assegura que "malgrat no ostentar cap càrrec en la Fundació de la Comunitat Valenciana V Trobada Mundial de la Família (FVMEF) ni formar part de les seues competències com a conseller d'Agricultura, va impulsar activament i va gestionar, “de facto”, la contractació de la instal·lació de les pantalles gegants i els serveis de vídeo i megafonia perquè els assistents a l'acte seguiren el recorregut del pontífex.

Segons Anticorrupció, Cotino va actuar, en comú acord, amb García Gimeno i els principals capitosts de la trama Gürtel -Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez, 'el Bigotis'- perquè la contractació de la xarxa es realitzara a través de l'ens públic RTVV a fi de realitzar el "pagament amb càrrec a fons públics".
 

Juan Cotino. Foto: EP.

Les societats del grup Correa obtenien un benefici "personal" amb càrrec a l'erari públic mitjançant el lliurament de gratificacions a funcionaris i autoritats, emmascarant els seus guanys a través d'un entramat d'empreses i testaferros i aprofitant els "estrets" contactes que el Bigotis tenia amb el llavors director general de RTVV.

García Gimeno, al marge de les seues competències informatives, va subcontractar "il·lícitament" la constructora Teconsa en un procediment d'urgència, sense publicitat i "vulnerant conscientment" les normes de contractació pública, perquè s'ocupara de la retransmissió a canvi d'un preu "desorbitat" de 7.493.600 euros, la qual cosa li va permetre "sostraure fons de la televisió pública i repartir-los amb membres del grup Correa".
 

Pedro García Gimeno. 

El contracte il·lícit del lloguer d'equipament de pantalles de vídeo, megafonia i so va ser formalitzat el 10 de maig de 2006 i els va permetre repartir-se una suma de 3,3 milions d'euros. En concret, Francisco Correa va rebre una comissió d'1,49 milions d'euros; Crespo, de 166.000; el Bigotis, de 500.000; Blanco Balín, de 249.000 i García Gimeno es va fer amb mig milió d'euros.

Teconsa -que va subcontractar, al seu torn, el servei- va percebre una comissió de 200.000 euros i altres societats del grup del capdavanter de la Gürtel, 228.454 euros. Les empreses formalment adjudicatàries i receptores dels fons de RTVV van emprar fonamentalment "factures fal·laces de serveis inexistents" per transferir els fons de forma encoberta.

A més, el grup del capitost de la Gürtel va complimentar amb regals Cotino, que, per exemple, va rebre, a través d'Orange Market, una jaqueta de la marca Milano valorada en 375 euros, i García Gimeno, que va aconseguir peces de vestir per un import de 3.550 euros i un vehicle Minicooper valorat en més de 30.000 euros.

Penes de la Fiscalia

En concret, s'asseuran en la banqueta el cap de la Gürtel, Francisco Correa (38 anys i tres mesos); el seu “número dos”, Pablo Crespo (37 anys i tres mesos); el 'número tres', Álvaro Pérez, el Bigotis (37 anys i tres mesos); el considerat cervell financer de la trama, José Ramón Blanco Balín (18 anys); l’exdirector de RTVV, Pedro García Gimeno (40 anys), i l’expresident Cotino (11 anys).

La llista inclou l’exdirector econòmic de la cadena, Ricardo Calatayud (11 anys i sis mesos); l'anterior cap del departament tècnic, Luis Sabater (10 anys); l’exdirector d'antena, Antonio José de la Viuda (10 anys); empresaris Vicente Torró (10 anys); els vocals de Teconsa José Luis Martínez Parra (24 anys) i Rafael Martínez Molinero (10 anys); el treballador de Wild Electronics Carlos Ignacio Fragio Díaz (15 anys) i el seu germà Oscar (15 anys); Alejandra Andrea Beresovski (9 anys), i Noemí Márquez Castellà (9 anys), administradores solidàries de Wild Electronic Desing SL.


 
next