Diari La Veu del País Valencià
Recuperen la posidònia com a aïllament natural a Formentera. Vídeo
Per Comissió Europea / AMIC

Carles Oliver, arquitecte, és el protagonista del cinquè vídeo de la sèrie #HistòriesUE que commemora els 30 anys de l’adhesió d’Espanya a la Unió Europea amb un seguit d’històries personals protagonitzades per ciutadans de Catalunya i les Illes Balears.

Aquest formenterenc ha recuperat la posidònia, una planta marina molt abundant al Mediterrani, com a material aïllant gràcies al finançament de LIFE, el programa europeu per a projectes mediambientals.

El vídeo, de poc més de 3 minuts, es pot veure al canal de Youtube de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.

‘Reusing Possidonia”, un dels més de 4.000 projectes mediambientals cofinançats pel programa LIFE de la UE

El programa LIFE de la Unió Europea ha servit per cofinançar més de 4.000 projectes dedicats a preservar el medi ambient, la natura i el clima des de 1992. ‘Reussing Possidonia’, és un projecte promogut per l’institut Balear de l’Habitatge (IBAVI) que permetrà construir 14 habitatges de protecció oficial fent servir la posidònia com aïllant natural, de manera que s’estalvien energia i recursos tant en el procés d’obra com en el manteniment dels edificis.

Tot i que Formentera és una illa molt petita, es troba al mig de la major colònia de posidònies del món, una planta aquàtica amb molts usos tradicionals. Un d’aquests usos havia estat el d’aïllant a les cases, donat que és un material barat i de proximitat que no genera contaminació. Aquesta tècnica es basa en l’aprofitament dels recursos locals, ja que la Posidònia creix de manera abundant a les Illes Balears. L’objectiu de Carles Oliver i els impulsors del projecte és que, en quinze anys, el 10% com a mínim dels habitatges de Ses Illes utilitzin aquest aïllant sostenible.

Més informació sobre el programa LIFE

30 anys de projectes fets realitat

La sèrie #HistòriesUE està formada per dotze vídeos curts que mostren el vessant més personal de l’impacte que la UE ha tingut en la vida real dels ciutadans. Des de començament d’any, i coincidint amb el 30è aniversari de l’adhesió a la Unió Europea, la Representació de la Comissió Europea a Barcelona està emetent cada mes un d’aquests vídeos. Entre els protagonistes de les històries hi ha una parella de científics que han pogut tornar dels EUA per continuar la seva recerca a Europa gràcies a un ajut del Consell Europeu de Recerca; el fundador d’una petita empresa d’innovació que ha aconseguit fons per desenvolupar un dispositiu que permeti fer viatges a l’espai; un jove agricultor que ha posat en marxa la seva explotació agrària a l’Empordà o una parella formada per una igualadina i un berlinès que es van conèixer d’Erasmus i que acaben de tenir un fill.

Els protagonistes expliquen en dos minuts el seu projecte professional o vital, un projecte que d’alguna manera ha estat possible gràcies a la Unió Europea. Darrera de cada història hi ha una il·lusió personal i el suport d’algun dels diferents programes europeus d’impuls a la formació, la cultura, la recerca, el desenvolupament rural o l’emprenedoria, entre d’altres

El mes de gener es va llançar el tràiler de la sèrie, i des de llavors s’ha emès la història d’en Nelson, un jove que va marxar a Brussel·les amb una beca Leonardo i que s’hi va quedar a viure; la de la Isabel Coixet, que es va publicar el passat mes de febrer i que fa referència al programa MEDIA a través del qual la UE dóna suport al sector audiovisual europeu; la dels fesols de Santa Pau, que han estat el darrer producte en obtenir la Denominació d’Origen Protegida de la UE, i la d’en Jacob, la Mireia i en Max, que conformen una veritable ‘família Erasmus’.

Comparteix

Icona de pantalla completa