Diari La Veu del País Valencià
Els artistes fallers pensen que els polítics haurien d’alçar la veu contra l’IVA
Europa Press / València

Així ho ha expressat un mestre del gremi, Josep Latorre, després que ahir la Comissió de Cultura del Congrés dels Diputats rebutjara la iniciativa d’aplicar l’IVA reduït en els treballs i serveis corresponents a les festes populars i tradicionals del País Valencià, com les Falles, amb els vots en contra del grup popular i l’abstenció d’UPyD.

Latorre ha lamentat que “no s’haja tingut en compte la reducció de l’IVA per a les Falles perquè això agreuja la situació de les comissions i, per tant, la dels artistes”. “La repercussió és molt elevada perquè s’ha passat d’un 8 a un 21% d’IVA i les comissions que ja estan molt minvades; si baixes el pressupost i, damunt, puges l’IVA, els preus quedaran pels sòls”, ha augurat.

Els artistes fallers es mostren partidaris que es rebaixe l’IVA en tot l’àmbit cultural i defensen que “l’oci és cultura i la cultura també arriba a ser oci”.

A més, remarquen que les festes no sols tenen una vessant cultural sinó també econòmica sobre la ciutat de València i les comarques centrals. En aquest sentit, el mestre ha alertat que la pujada de l’IVA “perjudicarà el tema de la feina, ja que els artistes no podran contractar tanta mà d’obra com abans”.

“A meitat de recorregut”

Alhora, ha fet notar l’impacte que pot registrar-se en la imatge d’una celebració que aspira -ʹirònicamentʹ amb el suport del Ministeri de Cultura, ha subratllat- a ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. “Si minva la categoria i la grandiositat de la festa ens quedarem un poc a la meitat de recorregut”, ha considerat.

Sobre el fet que diputat del PP haja votat en contra de la proposta mentre que altres destacats membres del partit, com l’alcaldessa de València, Rita Barberá, estan a favor, Latorre ha assenyalat que “la política en aquest país és així, però arribat el moment que una cosa està perjudicant la teua comunitat haurien d’alçar la veu”.

El representant del gremi també ha recordat que els artistes s’han reunit amb el parlamentari valencià d’UPyD Toni Cantó, qui en aquestes trobades “va brindar el seu suport i solidaritat” tot i que ahir es va abstenir.

Comparteix

Icona de pantalla completa