Garrote desmenteix Camps: ‘Ni ens va rebre ni va haver-hi oficina d'atenció’

AVM3J lamenta les explicacions de l’expresident i de l’exconseller: "No han sigut capaços de fer examen de consciència" sobre la seua gestió de cacic
16 maig 2016 01:00h
Europa press / València

La presidenta de l'Associació de Víctimes de Metro de l'accident del 3 de Juliol (AVM3J), Rosa Garrote, ha lamentat aquest dilluns les compareixences de l'expresident de la Generalitat, Francisco Camps, i de l’exconseller i expresident de les Corts, Juan Cotino, en la comissió d'investigació de les Corts Valencianes ja que, encara que ha admès que "no esperaven una altra cosa que el fet que mantingueren la seua versió", ha titllat de "defraudant" que "no hagen sigut capaços de fer examen de consciència" sobre la seua gestió.

No obstant això, la presidenta de les víctimes del metro ha admès que estan "satisfets" que "almenys" Cotino i Camps hagen hagut de "donar les explicacions que estem deu anys demanant".

Garrote ha afegit que "en certa manera, ha sigut defraudant i frustrant el fet que deu anys després no hagen sigut capaços de fer un examen de consciència per tenir la humanitat necessària per donar-nos eixe confortament que necessitàvem per passar pagina", ha lamentat.

"Necessitàvem que reconegueren que la gestió no va ser la correcta i que les coses no s'havien fet bé, però no han sigut capaços i ho assumim", ha dit Garrote, qui ha indicat que, no obstant això, les víctimes romandran amb "la mà estesa" per si en algun moment "volen reconèixer que no ho van fer bé".


AVM3J. Foto: EP.

Per a Garrote, la cosa que "més ha molestat" a l’AVM3J ha sigut que en les seues compareixences, “Cotino i Camps digueren que havien estat sempre al costat de les víctimes quan, per al col·lectiu, el seu comportament ha demostrat que la seua única preocupació era eixir indemnes d'aquest accident i que no els assenyalaren cap responsabilitat".

Sense rebre un perdó

Preguntada pel perdó de Camps, Garrote ha lamentat que l'expresident del Consell haja manifestat que "si alguna cosa s'ha fet malament, demana perdó" perquè, al seu judici, "açò no és demanar perdó per les gestions realitzades". "Nosaltres el perdó que esperàvem era que reconeguera que no s'havia fet una investigació i que no ens havia atès", ha subratllat.

D'igual manera, ha reprovat les disculpes de Cotino perquè són "més del mateix" que les de Camps i ha indicat que "no els serveixen" perquè "el que volem és que reconeguen que les coses s'han fet malament", ha insistit.

Així, ha criticat la forma en què es va atendre a les víctimes amb oferiments de treballs i sense crear una vertadera oficina d'atenció. "No ens pareix ètic ni legal atendre així a les víctimes d'una tragèdia perquè açò no ens dóna dret a passar per damunt de cap ciutadà. Nosaltres demandàvem una oficina d'atenció continuada que informara dels drets que es tenen pel que fa a ajudes o tràmits", ha recalcat.


"Decebedor"

D'altra banda, l'expresidenta de l'associació, Beatriz Garrote, ha qualificat de "molt decebedor que, encara que s'esperaven seguir sentint les mateixes mentides, seguisquen defensant l'indefensable". "Diuen que en tot moment estaven al costat de les víctimes i que van posar tots els mitjans al seu abast, però ni ens va rebre Camps ni va haver-hi oficina d'atenció a les víctimes", ha lamentat.

Al seu judici, allò que "està clar és que va haver-hi una gestió de caic" en la qual "no va haver-hi transparència i, a dia de hui, segueix sense haver-hi una investigació interna en Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana sobre l'accident".

"Ells segueixen repetint que va haver-hi tota la llum i taquígrafs”, però “això és repetir en veu alta les mateixes mentides després de 10 anys i açò, encara que ho esperes, dol. Especialment el que ha dit Camps, que tot el seu esforç va ser mitigar el dolor de les víctimes perquè el que ell ha fet ha sigut augmentar-lo", ha manifestat.

Disculpes "clares i objectives"

D'aquesta manera, ha lamentat que “no hagen demanat perdó a les víctimes” ja que ha criticat que “el fet de dir que: ‘si alguna víctima va entendre que alguna cosa s'havia fet malament, aleshores, en eixe cas, demanaven perdó’, no és forma de fer-ho”. "No és que les víctimes entenguem o no entenguem, és que la gestió d'un Govern ha de ser objectiva, igualitària i pública i la gestió va ser totalment deshonesta, parcial i de cacic i es necessiten unes disculpes clares i objectives per la seua banda", ha recalcat Beatriz Garrote.

Per tant, ha manifestat que és "dolorós" veure com "es torna a malgastar una oportunitat" perquè "no han fet el més mínim examen d'autocrítica", ha retret.


 
next