Diari La Veu del País Valencià
‘València Ca La Trava’: Un monument ‘icònic i irònic’ serà la falla municipal de 2017

EP / València.

‘València Ca La Trava’ serà el nom de la falla municipal de 2017, un monument de fusta “icònic i irònic” de 40 metres d’alt dissenyat per l’artista faller Manolo García i un equip d’artistes plàstics que satiritzarà els obstacles amb què s’ha enfrontat la ciutat de València durant dècades, amb referències a “tot allò que es va projectar i mai es va executar a causa de les diferents i nombroses traves”.

La falla municipal s’ha presentat aquest dilluns en el saló de Cristall de l’Ajuntament, al costat de la falla municipal infantil, una estructura de cartó pedra que portarà per títol ‘Descobrir i redescobrir’. La presentació ha sigut a càrrec dels equips que hi ha darrere de cada monument: el de la falla municipal, dirigit per García i integrat per Manolo Algarra, Julio Monterrubio, Manolo Martín, José Aguilar i Fet d’Encàrrec i el de la infantil, obra d’Anna Ruiz i Giovanni Nardín.

Els autors del monument gran han presentat una sèrie de conceptes aparellats amb els quals han definit el que per a ells serà la Falla de l’Ajuntament 2017: una falla que representarà en clau de sorna la silueta urbana que “la ciutat mai no ha tingut”. La torre anirà acompanyada d’una “cavalcada de les traves, crítica i mítica” que s’estendrà al llarg d’una plataforma.

Falla Municipal de València per al 2017. Foto: EP.

La torre central serà tota de fusta tractada, s’il·luminarà a la nit, serà “actual de concepte i tradicional d’execució” i cremarà “amb flama i sense fum”. A més, l’artista ha proposat convertir la ‘Plantà’ en un espectacular acte festiu amb la intenció d’alçar algunes peces a mà amb l’ajuda de més de 200 persones i diverses estructures d’alumini.

Per al regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Pere Fuset, aquesta falla “es recordarà dins de 20 anys” perquè és una falla “que té sàtira”, per la qual cosa “donarà que parlar”. Preguntat pels periodistes sobre el fet que les falles municipals dels últims anys no tingueren un gran contingut satíric, ha explicat que “si una falla no mossega, no és una falla”. “En aquests anys es plantaven obres d’art, però no tenien sàtira”, ha agregat.

Jurat professional

La convocatòria d’enguany ha suposat l’inici d’una nova forma d’elecció dels monuments fallers municipals, en la qual els jurats d’especialistes seleccionen entre els diferents projectes i propostes elaborades pels artistes o equips. Per primera vegada, a més, es realitza un acte de presentació dels projectes.

Es tracta d’un procés posat en marxa enguany que substitueix el tradicional concurs d’esbossos. Des de l’Ajuntament han explicat que la nova fórmula “se centra en la figura de l’artista i subratlla la qualitat conceptual de les propostes i la seua complexitat”.

Per la seua banda, Fuset ha afirmat que està “molt satisfet per no haver triat la falla” i que el jurat “ho tenia molt difícil”, però que ha actuat “sense censura” i ha escollit una falla “que obrirà camins per a la innovació i la tradició”.

Comparteix

Icona de pantalla completa