Amores i la nova simplicitat, demà un nou xou de percussió amb sorpreses en l’Ensems

El programa inclou l'estrena absoluta de Debris, un encàrrec d’Ensems al compositor valencià Carlos D. Perales. Col·laboren en el concert Víctor Trescolí, especialista en ‘toy piano’, i la soprano María Macià.
17 maig 2016 01:00h
Redactaveu / València

Aquest dimecres dia 18 de maig, a les 20.00 hores, el festival Ensems de música contemporània arriba aproximadament al seu equador amb l'actuació en el Palau de la Música d'Amores Grup de Percussió. El trio de percussionistes valencians, integrat per Pau Ballester, Ángel García i Jesús Salvador Chapi, va complir 25 anys en els escenaris el passat 2014.

Demà, ofereix un programa que sota el títol “Nova simplicitat” reuneix obres de Steve Reich, Víctor Trescolí, Carlos D. Perales i Karlheinz Stockhausen.

El concert s'obri amb una peça del cèlebre Steve Reich (1936), Electric counterpoint, escrita en 1987 per al músic de jazz Pat Metheny. L'obra combina diferents guitarres pirogravades amb una guitarra en directe i utilitza la forma del cànon i els creuaments de ritmes habituals en Reich; ací escoltarem un arranjament per a percussió i electrònica de Jesús Salvador Chapi. Del mateix Reich s'ofereix també Mallet Quartet (2009), per a dos vibràfons i dos marimbes de cinc octaves, on col·labora el percussionista Carles Salvador.


Pau Ballester, Jesús Salvador Chapi i Àngel Garcia.

Amores inclou en el programa dues obres de compositors valencians. Victor Trescolí (1982), especialista en el piano de joguet (Toy piano), col·laborarà en la interpretació d'un arranjament del seu Vals per a Júlia (2013), peça evocadora de la infància i les ganes de viure dels xiquets. Carlos D. Perales (1979), per la seua banda, ha escrit ‘ex profeso’ per al concert Debris, que pren el seu nom de l’illa artificial composta per residus de plàstic que avança a la deriva en l'oceà Pacífic i que té la grandària d'un xicotet país.

Karlheinz Stockhausen, que va participar de l’avantguardisme centreeuropeu, va derivar després cap a una simplificació del seu estil que el converteix d'alguna manera en pioner de la nova simplicitat. Per a concloure el concert, Amores interpretarà la seua obra Tierkreis, una aproximació als dotze signes del zodíac que recorre a melodies quasi infantils i que pot tocar-se de molt diferents maneres, a gust de l'intèrpret, admetent a més la improvisació. Aquesta versió inclou la veu de la soprano María Macià.

Dissabte que ve 21, a les 19.30 hores, torna l'art sonor a Ensems amb la presentació en els Banys de l'Almirall de sengles projectes de Montserrat Palacios i High Fi-Low Noise (Pierce Warnecke i Louis Laurain).


 
next