Diari La Veu del País Valencià
La FSMCV, sindicats i associacions reivindiquen la presència de la música en la LOMQE
RedactaVeu / Madrid

La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), sindicats i nombroses associacions reivindiquen una major i adequada presència de la música “per la seua efectivitat pedagògica” en el ‘Manifest conjunt dels ensenyants musicals i dels professionals de la música en defensa de l’educació musical en l’ensenyament general davant la LOMQE’ que va presentar la Confederació d’Associacions d’Educació Musical (COAEM) ahir a l’Ateneu de Madrid.

Els professionals de la música hi han constatat que la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMQE) dóna el “pitjor tracte” a l’educació musical des de la seua introducció en l’ensenyament obligatori. La música, en l’avantprojecte de la llei, no és obligatòria en cap curs de Primària ni de Secundària i condiciona la seua presència en funció de l’oferta educativa de les comunitats autònomes i dels centres educatius, situació que no es dóna en la majoria de països de l’OCDE.

El manifest exposa que l’Estat “ha de garantir el dret” a una educació musical i artística elemental per a afavorir “tant el desenvolupament cultural i cívic de l’alumnat com el seu accés a la formació artística acadèmica i professional específica” i recorda que els països que obtenen excel·lents resultats en l’informe PISA dediquen “major nombre d’hores” a la música que l’estat espanyol. Al mateix temps, el document confirma que la competència cultural i artística s’inclou en les directrius educatives europees.

Oliva García de Paz, representant de COAEM, ha reclamat “l’obligatorietat de l’educació musical en l’ensenyament general i igual consideració i importància que la resta d’assignatures” i la necessària “formació musical per a contribuir a la cultura d’un poble i a la promoció dels seus sectors artístic, intel·lectual i productiu”. A més, García de Paz ha instat a “promoure un model de societat en el qual la creativitat, la cultura, les arts i el coneixement òbriguen nous horitzons de prosperitat i desenvolupament”.

Millor expedient acadèmic

Josep Francesc Almeria, president de la FSMCV, assegura que “allò intel·ligent és tenir en compte les investigacions que conclouen que els alumnes que estudien música tenen millor expedient acadèmic que els que no ho fan i millors notes en un 90,2% dels casos”. A més, Almeria ha remarcat que “no estem parlant de gustos o sentiments, que també, exposem prestigiosos estudis que parlen de la música com una eina eficaç per la qual s’obtenen millors resultats acadèmics en anglès, llengua, matemàtiques, història i ciència”.

El manifest i altres accions de sensibilització marcaran el recorregut de la futura llei en el Congrés i el Senat perquè s’incloga la música en el futur marc legal per la seua incidència en el rendiment educatiu i contra el fracàs i abandó escolar. La FSMCV i COAEM van fer nombroses aportacions a l’esborrany de la llei del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, i van sol·licitar audiència, juntament amb la Societat per a l’Educació Musical de l’Estat Espanyol (SEM-EE), al Consell d’Estat, màxim òrgan consultiu del Govern, en el tràmit de la llei.

El manifest ha sigut subscrit, fins ara, per la COAEM, FSMCV, SEM-EE, l’Associació Aragonesa de Musicoterapia (AAMT), Associació de Músics Professionals d’Espanya (AMPE), Associació Nacional de Professionals de l’Ensenyament (ANPE), Central Sindical independent i de funcionaris (CSI-F), Confederació de Joventuts Musicals d’Espanya (JM Espanya), Confederació de Sindicats de Treballadors i Treballadores de l’Ensenyament (STE), European Association for Music in Schools (EAS-Espanya), Federació Estatal d’Ensenyament de Comissions Obreres (FE-CCOO), Federació de Treballadors de l’Ensenyament – Unió General de Treballadors (FETE-UGT) i la Xarxa Espanyola d’Escoles de Música (REEM).

Comparteix

Icona de pantalla completa