Diari La Veu del País Valencià
Puig: ‘No és possible que la Constitució empare la desigualtat’
EP / Barcelona

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha lamentat aquest dimecres que el Tribunal Constitucional (TC) haja desestimat per unanimitat el recurs del seu govern contra el Fons de Suficiència Global inclòs en la Llei dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) de 2016: “No és possible que la Constitució empare la desigualtat”, s’ha queixat.

“No és constitucional defensar la desigualtat i, en aquests moments, el Govern està defensant la desigualtat” amb uns pressupostos que deixen en condició d’inferioritat els valencians, ha declarat abans de participar en un esmorzar col·loqui de Barcelona Tribuna organitzat per La Vanguardia, AED i la Societat Econòmica Barcelonina Amics del País.

Puig ha destacat que hi ha “múltiples informes d’experts” que demostren que el País Valencià està infrafinançat i, per això, la Generalitat va dur els comptes davant el TC en entendre que s’estan vulnerant els drets dels ciutadans.

“Els valencians no volem ser més ni menys que ningú” –ha dit–, sinó deixar de ser maltractats financerament i, a més, ha assegurat que, en alguns casos, l’infrafinançament ascendeix a 1.000 euros per ciutadà i any.

Puig ha assegurat que respecta la decisió del TC, però li ha demanat que “ajude a la bona sintonia dels territoris” i s’ha mostrat sorprès per la rapidesa amb què s’ha pronunciat.

“No puc estar d’acord. El que va passar amb l’Estatut de Catalunya tampoc era la via més adequada per solucionar els problemes”, ha afegit, i ha exigit que es fomente la igualtat dels ciutadans i es respecte la singularitat dels territoris. Per a ell, la situació del PV ha de canviar a favor de l’equitat i la igualtat: “Ara estem sent maltractats financerament pel Govern d’Espanya”.

Sobre les exigències de la Unió Europea per a reduir el dèficit, ha dit que “la culpa no és de les comunitats autònomes”, per la qual cosa no pot exigir-se que facen més esforços. “No retallarem més nosaltres, que ja estem tenint una sèrie de despesa pública per davall de la mitjana espanyola”, la qual cosa veu “absurda, il·legal, desigual i que ataca els principis fonamentals de la Constitució”.

Comparteix

Icona de pantalla completa