Diari La Veu del País Valencià
Ximo Puig respecta les decisions que pren el poble català
RedactaVeu / ACN / Barcelona

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha exposat aquest dimecres la “via valenciana cap a la prosperitat” marcada pel “diàleg” i per un reequilibri de forces a l’Estat, que desafie “la idea patrimonialitzadora d’Espanya”.

En aquest sentit, ha convidat Catalunya a trobar-se amb el País Valencià “en aquesta altra Espanya possible”. Puig ha fet aquestes declaracions durant la conferència que ha pronunciat al fòrum Barcelona Tribuna, on ha fet un diagnòstic en què declara exhaurit l’actual model autonòmic, alerta sobre un procés de recentralització aguditzat per la crisi econòmica i ha proposat un nou model d’estat.

El cap del Consell ha exposat les seues propostes per a “la posada a punt de l’estat de les autonomies”, que passen per la lleialtat institucional, un nou model de finançament, un repartiment racional i equitatiu de les inversions, la descentralització de l’administració de l’Estat i la reforma del Senat. Amb tot, preguntat sobre el procés sobiranista, Puig ha dit que el Govern espanyol “ha de fer algun tipus de moviment” i ha evitat indicar què ha de fer el Govern català assenyalant: “Crec que la Generalitat i el poble de Catalunya han de prendre lliurement les seues decisions”.

Puig ha fet aquesta referència davant de les preguntes del mitjans relacionades amb si pensava que una reforma del finançament faria minvar les aspiracions sobiranistes de Catalunya i ha retret que el Govern espanyol no haja reformat encara el sistema de finançament.

Puig: “El model autonòmic estava exhaurit”

Al llarg de la conferència, el cap del Consell ha demanat centrar la campanya electoral en els debats de veritat com el finançament de l’estat del benestar, la seguretat social, el model energètic, el deute, la reducció del dèficit o la reforma territorial i del model del finançament. És en aquests dos darrers punts on ha centrat bona part del seu discurs després de proclamar que el model autonòmic estava exhaurit i que l’Estat viu un procés de recentralització aguditzat per la situació econòmica i per les polítiques dutes a terme des del curt termini de rendibilitat electoral.

En aquest sentit, ha dit que a alguns “l’anticatalanisme els proporciona vots i el seu càlcul electoral els empenta a impulsar-lo malgrat les conseqüències”, però, alhora, s’ha mostrat preocupat per com, des del catalanisme polític, “s’ha girat cap al sobiranisme, facilitant el relat de qui explota els sentiments d’aquests que prefereixen una Espanya corrupta abans que una Espanya trencada”.

Puig ha proposat el seu model d’estat basat en la lleialtat institucional, un nou model de finançament, el repartiment racional i equitatiu de les inversions, la descentralització de l’administració de l’Estat i la reforma del Senat. Abans, però, ha reclamat “la recuperació del diàleg” i ha afegit que “diàleg significa discutir i negociar”.

Nou finançament

Puig també ha exposat un nou model de finançament “equitatiu, transparent i suficient, gestionat al marge de criteris partidistes”. Aquest model l’ha estructurat al voltant de tres trams de recursos, amb un tram de garantia del nivell mínim dels serveis públics fonamentals, un tram de suficiència competencial i un tram d’autonomia.

Així mateix, ha proposat introduir un instrument de reequilibri financer que permeta a les comunitats que han acumulat deutes per l’infrafinançament acordar amb l’Estat el seu reconeixement. A més, ha plantejat la revisió de les contribucions forals a les càrregues de l’Estat i la creació d’un fons de garantia de l’estat de benestar similar a l’actual fons de pensions. Finalment, una altra de les aportacions de la proposta valenciana és “la governança federal del sistema de finançament”.

Comparteix

Icona de pantalla completa