Puig i Puigdemont es comprometen a la reciprocitat entre TV3 i la nova TVV

Durant la trobada celebrada a Barcelona també han acordat presidir una taula comuna per reclamar al proper Govern espanyol l'execució del corredor mediterrani


ACN / Barcelona.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i el del Govern Català, Carles Puigdemont, s'han compromès, aquest dimecres, a facilitar la reciprocitat entre TV3 i la nova televisió pública valenciana una vegada aquesta estiga en funcionament.

A més, ambdós presidents han acordat crear una taula estratègica comuna per reclamar al proper Govern espanyol que isca de les eleccions del 26J l'execució del corredor mediterrani. La intenció és que aquest òrgan estiga format per institucions, agents socials i econòmics i representants de les cambres de comerç, segons ha explicat Puigdemont, que ha avisat al futur executiu espanyol que tindrà “l'alè de valencians i catalans al bescoll” perquè complisca amb el que ha definit com un “deute històric”.

Després d'una reunió que ha durat una hora, Puigdemont i Puig han comparegut conjuntament davant dels mitjans, acabant així amb una "llarga incomunicació institucional" entre ambdós governs. L'objectiu d'aquesta trobada, al marge dels acords concrets, era també "normalitzar les relacions" entre els dos territoris, ha apuntat Puig, que ha subratllat que ha estat un honor venir al Palau de la Generalitat "després de 18 anys d'absència d'un president valencià".

El socialista ha reivindicat els lligams entre Catalunya i el País Valencià des del punt de vista comercial, cultural, social i d'afecte, però ha remarcat especialment la qüestió del corredor mediterrani. En aquest punt, ha anunciat la creació d'una taula de treball comuna presidida pels dos presidents "per tal de donar-li la màxima rellevància institucional" i fer la màxima pressió al futur Govern espanyol en la reivindicació d'aquesta infraestructura. "Anem a impulsar totes les mesures possibles per tal d'aconseguir uns compromisos concrets que no dilaten més l'execució del corredor", ha explicat.

Puig ha afegit que si fins ara no hi havia un front comú en aquest aspecte ha estat "per sectarisme, partidisme i per incapacitat de posar l'interès general per damunt de l'interès partidari". 

Per la seua part, Puigdemont també ha fet èmfasi en els "enormes vincles" entre catalans i valencians i ha reivindicat que ambdós pobles decidiran "el que volen fer i ser en allò que comparteixen". Ha situat el corredor mediterrani com l'exemple més eloqüent i ha avisat el futur Govern espanyol que "sentirà l'alè" de Catalunya i del País Valencià "ben a prop del seu bescoll" perquè complisca en aquesta qüestió. "Ja no ve el temps de reclamar, que ho farem, sinó que ve el temps de complir", ha advertit. 

Puigdemont ha insistit que el proper executiu "es trobarà uns deures pendents quan prenga possessió" després del 26J, una infraestructura en benefici de l'arc mediterrani, però també del conjunt de l'Estat i de tota Europa, ha afegit. La mesa que han acordat tirar endavant demostrarà, ha continuat, que aquesta és una exigència de tota la societat, perquè s'hi convidaran institucions i agents socials i econòmics. 

L'altre acord que han tancat ambdós presidents fa referència a la reciprocitat entre TV3 i la nova televisió pública catalana. Puig, que ha explicat que intentaran impulsar "totes les sinèrgies possibles", ha dit que confia que a final d'any s'obrirà la nova televisió, però ha evitat fixar de moment una data concreta. 

En matèria de finançament, els dos presidents han reiterat el seu rebuig a l'actual sistema. Puig l'ha considerat injust, perquè "hi ha ciutadans que tenen menys drets que altres", i ha insistit que no pensa fer més retallades per complir amb l'objectiu de dèficit perquè això suposaria "retallar drets bàsics". Igualment, Puigdemont ha reiterat que Catalunya no liderarà cap proposta de model de finançament, però això no impedeix que reclame un sistema més just. 

Ximo Puig ha demanat a Puigdemont que li torne la visita i ell s'ha compromès a buscar data el més prompte possible.

 

Roda de Premsa

La Veu del País Valencià

Comentaris

Joan Fuster
22.

#20 Troll? De moment, nou vots a favor i un en contra.

  • 2
  • 3
Josep Cullera
21.

I mentre nosaltres els valencians patint la invasió de les tv espanyoles que castellanitzen i espanyolitzen i per tant antivalencianitzen sense adonar-te.

  • 11
  • 0
La Força dels Valencians ////
20.
#19

Deixa d'intoxicar" troll"!

Deixa d'embrutar el nom de l'intel·lectual valencià més important del segle XX.

Sabem el que va dir Fuster i, també, sabem l'odi que li teníeu i li seguiu tenint els que teniu tics blaveroides com tu.
  • 2
  • 6
Joan Fuster
19.

#14 Les nostres senyeres?? Els catalans, del nord o del sud, només tenim una senyera!

  • 17
  • 7
Pudentet La Safor
18.
No se si es que volen enganyar-nos o ens volen embaucar amb promeses de menjar-nos el pirulí.
Açi pasen els messos i pronte l'any i ni vegen la TV propia ni les de Catalunya, ni de les balears, ni radios en la nostra llengua ni res de res.
Llur al contrari les tvs castellanes emeten fem psicològic, alteren l'historia amb serials manipulats, difonen noticies falses sobre la nostra terra, conviden a individuus fanàtics franquistes a llargues tertulies (la de la nit amb el Martin es intolerable), trien les noticies internacionals que es convé manipulan-les amb el seu dictat, amagen altres que no es favoreixen (sancions al govern, advertencies sobre el tracte a Catalunya, injerencies dels ambaxadors "estomacs agraïts), ensalzen les monarquies (els borbons son angelets baixat´s del cel) i els colps d'estat ( amparen al colpiste Capriles de Venezuela que es el responsable directe de la mort de quaranta seguidors seus en el colp de força que va fer contra el Chavez). Mentres uns son vilipendiats (sempre d'esquerres) no tenen vergonya de manipular la televisió pública per engrandir o tapar les porqueries que volen.
Les TVs Castellanes son en mans dels grans propietaris del Ibex 35, dels gran empresaris, de grups de ultra-dreta, de l'esglesia mes fanàtica i conservadora i a mes dels bancs. La TVE3 s'endú el premi a les mentides i la TVE 1 es ja, avui per avui la veu oficial del Partit Podrit.
  • 17
  • 2

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat