Diari La Veu del País Valencià
ERPV: ‘El TC diu que l’espoli fiscal que patim els valencians és perfectament legal’
RedactaVeu / València

La sentència del TC, coneguda aquest dimecres, tomba el recurs que el Consell va presentar contra els PGE de 2016 per considerar que el Fons de Suficiència Global posa en perill la prestació de serveis públics bàsics, ja que la Generalitat Valenciana havia d’ingressar 1.329 milions d’euros a l’Estat.

El TC considera que les previsions sobre finançament autonòmic incloses en els PGE de 2016 són perfectament legals, “encara que el model de finançament haja caducat fa més d’un any”, segons Esquerra Republicana del País Valencià.

El secretari de Política Econòmica d’ERPV, Joan Vea, ha explicat que “aquesta sentència no és cap sorpresa i acaba amb la via judicial oberta pel Consell. Una via que, des d’Esquerra Republicana, ja vam avisar que no portava a cap altre lloc que a una decisió desfavorable del TC, tal com ha passat”.

Segons Vea, el problema dels valencians, pel que fa al finançament autonòmic “no està en com s’aplica la llei, sinó en la llei. Per tant, no és un problema que es puga resoldre judicialment, sinó que és un problema polític”.

El dirigent republicà ha afegit que “el TC ha vuigut dir que l’espoli fiscal que patim els valencians és perfectament legal, per això cal canviar la llei”. I, per fer-ho, segons Vea, “només hi ha dos vies: la primera és ser capaços de convèncer a l’Estat i als territoris que més guanyen amb l’actual sistema que han de rebre menys recursos perquè el País Valencià puga pagar els serveis públics. El Consell ha posat totes les seues esperances en aquesta via, fiant-ho tot a un futur canvi de govern que, en teoria, hauria d’acabar amb l’infrafinançament (que no amb l’espoli)”.

La segona via, que sempre han defensat des d’Esquerra, és “que els valencians tinguem la capacitat de recaptar i gestionar tots els nostres impostos”.

No obstant això, des d’Esquerra Republicana recorden que “el País Valencià sempre ha eixit perdent en tots els sistemes de finançament” i que “caldrà pensar en alternatives per a quan l’Estat aprove un nou sistema de finançament que no ens done els recursos necessaris”.

Els republicans valencianistes anuncien que estaran al costat del Consell en la reivindicació d’un finançament just i apunten que “caldrà veure si el Consell estarà al nostre costat en la defensa de la sobirania fiscal per als valencians” ha conclòs Vea.

Comparteix

Icona de pantalla completa