Sis mals hàbits que poden arruïnar el teu somriure

25 maig 2016 01:00h
Per Bellesa Activa / AMIC

Lluir una dentadura sana i radiant és molt mé senzill del que creiem, només n'hi ha prou amb canviar certs hàbits de la nostra rutina que, sense saber-ho, perjudiquen les dents. El Dr Ivan Malagón et desvetlla aquestes sis costums que posen en perill la salut del teu somriure:

1.- Mossegar bolígrafs, llapis o qualsevol altre objecte: aquesta mania tan estesa pot causar un gran dany bucodental, ja que a l'estrènyer aquests objectes entre les dents, a més de fer que es desprenguin trossos de plàstic o fusta, poden provocar microroturas en les peces dentals, a causa de la força que s'exerceix.

2.- Utilitza les dents com a eina multiusos: petits gestos com tallar fil al cosir o humitejar i passar-lo entre les dents, obrir ampolles, entre altres accions, poden fer que, a poc a poc, apareguin petites osques en ells que provoquen que aquests perdin la seva regularitat. Aquestes accions danyen la dentadura i, a més, poden ser les causants de trencaments severes en ella.

3.- Abusar dels cítrics: la creença popular que sosté que les taronges i mandarines són els millors aliats per combatre el refredat o la grip, fa que en els mesos de fred augmenti el seu consum. I en aquest cas és pitjor el remei que la malaltia. A més de no estar demostrat científicament, l'àcid d'aquests cítrics debilita l'esmalt dental, augmentant el risc a patir càries, a més d'augmentar la sensibilitat dental.

4.- Utilitza escuradents danya les genives i les dents: aquestes eines suposen una forma errònia de mantenir la teva dentadura neta. Canvia'ls per fil dental o per raspalls interproximals per retirar les restes de menjar de la boca i incorpora l'ús d'aquests instruments en la teva rutina d'higiene bucodental diària.

5.- Mossegar-se les ungles: és un hàbit que enlletgeix l'aspecte de les mans i perjudica greument les dents. El xoc de la dentadura amb les ungles fa que es desprenguin petits prismes de l'esmalt, creant microfractures a les dents. A més, com les mans són un focus de bacteris, a mossegar-nos les ungles facilitem l'accés d'aquests microorganismes a la nostra boca, afavorint el risc de patir càries. Aquest mal hàbit també pot causar patologies bucodentals i danys en les articulacions de la mandíbula com, per exemple, el trastorn en l'articulació temporomandibular, una patologia que afecta els ossos i els músculs que uneixen el crani amb la mandíbula inferior. A què estàs esperant per deixar de mossegar-te les ungles?

6.- Raspallar-se les dents just després de menjar... No! Encara que és molt positiu mantenir la higiene dental, raspallar-se les dents res més menjar pot ser més perjudicial que beneficiós. Quan es pren aliments àcids, refrescos o dolços, el pH de la boca es torna més àcid. En aquest moment, l'esmalt està especialment sensible, de manera que la fricció amb les truges del raspall pot danyar-lo i facilita l'accés dels bacteris a les dents. Després de dinar s'espera un mínim de mitja hora abans de raspallar-te les dents i, mentrestant, beu aigua o mastega xiclet per afavorir la producció de saliva i restableixi ràpidament el PH.
 
Et poden ajudar en la teva cura bucal...

AirFloss, de Philips. Irrigador que facilita la neteja entre les dents i l'eliminació de la placa. Aquest irrigador aplica un ràpid raig d'aire pressuritzat i microgotes d'aigua (o collutorio) entre les dents a una velocitat de fins a 70Km / h expulsant d'entre les dents la placa i els bacteris. Aquest raig arriba a la zona interdentar gràcies a un raspall guia en angle que assegura la màxima neteja fins i tot a les zones més difícils. El seu preu: 102,99 €.

PRO 6000, d'Oral-B. Amb capçal CrossAction, dotat de filaments disposats en un angle precís, està dissenyat per aixecar i eliminar més placa que un raspall manual normal, deixant a la boca únicament una sensació de neteja sorprenent. La connectivitat Bluetooth 4.0 es connecta a l'aplicació Oral-B per guiar-te en temps real mentre et raspalles, i permet ajustar-lo segons les recomanacions del teu dentista. Rep també una cura dental personalitzat que s'adapta a les teves necessitats bucals específiques. El pack inclou: raspall recarregable, base de càrrega amb portacabezales, SmartGuide sense fils, estoig de viatge estàndard, 4 capçals de raspall: 1 CrossAction, 1 Sensitive, 1 3D.
 
CS 5460 ultra-soft, de Curaprox. Raspall dental amb 5.460 filaments (davant els habituals 500 o 800) ultra-suaus, de curin de polièster que no absorbeixen la humitat. Tot això fa que logrem una neteja superior i una millor higiene i salut bucodental i evita que es danyin la geniva i l'esmalt dental. La densitat de filaments permet cobrir l'àrea de raspallat de manera més eficient i el seu mànec octogonal ergonòmic i reclinable aconsegueix una adherència òptima i un angle de 45º de neteja.
 
Yotuel Coolmint. Dentifrici blanquejant d'ús diari que ajuda a protegir l'esmalt de les agressions per aliments i begudes. La seva fórmula patentada que combina Xilitol, Fluor, Potassi i Calci enforteix l'esmalt i millora el seu micro duresa, mentre blanqueja. A més combina Fluor -ingredient mundialment conegut contra la caries- i Xilitol -extret del bedoll dels boscos de Finlàndia- per reduir la placa dental i la formació de càries. Ara, també aporta suficient Potassi com per combatre la hipersensibilitat dental. Podeu eliminar taques i tincions tant de la superfície com de l'interior de la dent sense danyar l'esmalt. El seu preu: 14,90 €.

Max White Expert White + Colutori Max White, de Colgate. El dentifrici conté peròxid d'hidrogen, un ingredient blanquejador usat pels dentistes per eliminar les taques superficials i internes de les dents. La seva fórmula aconsegueix revertir l'efecte de dents groguenques produït per la mala alimentació, el tabac o el consum d'alcohol. Aconsegueix un acabat perfecte combinant la pasta de dents amb el col·lutori de la gamma, que conté il·luminadors òptics que s'activen mentre et enjuagas la boca per reflectir la llum deixant els teus dents més blanques.

next